Ga naar hoofdinhoud

Veel automatisering op Welding Week

Op de Welding Week 2011, die vorige week plaatsvond in de Antwerp Expo in Antwerpen,stond de automatisering van het lassen volop in de belangstelling. In totaal kwamen 8.494 bezoekers af op deze lasbeurs. Volgens de beursorganisatie EasyFairs was dit voor de 115 exposanten één van de beste edities ooit.

In de twee grote hallen van de Welding Week vielen vooral de tentoongestelde robots hard op. De focus op automatisering die tijdens Welding Week werd benadrukt, kende op de beursvloer een meer dan behoorlijk goede invulling. Ook het plasmalassen en laserlassen, technieken die naadloos aansluiten bij het automatiseringsgedeelte werden teruggevonden bij meerdere exposanten. Naast het inzetten bij lasprocessen, vinden plasma en laser uiteraard ook hun toepassingen in de snijtechnieken.

 

Welding Week Air Liquide automatisering

Op deze opstelling van Air Liquide worden buizen onder poeder gelast met een digitale aansturing (foto’s: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s zie onze digitale fotoreportage)

 

Om het knelpuntberoep van lasser blijvend onder de aandacht te houden, werd enkele jaren geleden in België de PipeTech Academy opgericht door een paar gerenommeerde industriële bedrijven. Tijdens Welding Week waren zij ook prominent aanwezig om de (toekomstige) lassers warm te maken voor het pijpfitten en pijplassen. De  laatstejaarsstudenten die de beurs mee bevolkten op de eerste twee dagen waren in elk geval enthousiast over de verschillende voorstellingen.

 

Ook ervaren lassers werden gedurende de beursperiode in groten getale aangetrokken door  de diverse demo’s. De specifieke kennisoverdracht in de vorm van het betalende BIL/NIL lassymposium kon in totaal ook méér dan  160 deelnemers bekoren. Nieuwe technologieën, toepassingen, productiemethodes en materialen werden uitvoerig besproken tijdens dit 2-jaarlijkse symposium.

 Welding Week onderwater lassen

Een van de publiekstrekker op Welding Week 2011 was zonder enige twijfel de demonstratie onderwaterlassen. De duikers van K&C Diving gaven regelmatig een staaltje van hun kunnen in een container gevuld met water. Zowel het snijden van metalen stukken als het weer aan elkaar lassen werden meermaals per dag gedemonstreerd. Bij deze opdrachten is het duidelijk dat het niet enkel om techniek draait, maar evenzeer om teamwork.

 

Trends en veiligheid

Op Welding Week werd ook duidelijk dat twee belangrijke ontwikkelingen van de laatste jaren verder groeien. Als eerste is er de groeiende aandacht die blijft bestaan voor het gebruik van aluminium als basismateriaal voor vele constructietoepassingen. Ten tweede is er de stijgende belangstelling voor andere verbindingstechnieken. Verlijming is niet meer weg te denken als alternatief voor sommige lastoepassingen. Maar ook Friction Welding en Friction Stir Welding zijn opkomende technologieën die meer en meer aan belang winnen.

 

De verschillende lasrookafzuiginstallaties die op de stands aanwezig waren, duiden op het belang dat de sector zelf hecht aan veiligheid en gezondheid. Uiteraard was er ook aandacht voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals lashelmen, handschoenen en  veiligheidskleding.

De volgende Welding Week vindt over vier jaar weer plaats in Antwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven