VDL Nedcar verbreedt activiteiten met bouw e-voertuigen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

VDL Nedcar verbreedt activiteiten met bouw e-voertuigen

De XBus.

Het voortbestaan van VDL Nedcar lijkt gewaarborgd. Het bedrijf praat met het Duitse ElectricBrands om in Born 2 elektrische voertuigen te gaan bouwen. Verder is met BMW overeengekomen om in april een kleine 1000 volledig elektrische Mini-cabrio’s te bouwen. Ook is VDL Nedcar gestart om elders geproduceerde auto’s klaar te maken voor aflevering. En daarnaast wil het bedrijf batterijpakketten assembleren voor e-mobility

VDL Nedcar wil hiervoor omschakelen van onafhankelijke autoproducent naar brede partner in duurzame mobiliteit waar voor derden seriematige assemblage kan plaatsvinden. Dergelijke oplossingen worden ondergebracht in een apart Mobility Innovation Centre (MIC).

Evetta en XBus

ElectricBrands is de eerste beoogde e-mobilityklant van het MIC. De Duitse fabrikant van duurzame en innovatieve elektrische voertuigen praat met het MIC over de bouw van de compacte elektrische stadsauto Evetta (productie in Born vanaf het tweede kwartaal van 2024) en de modulaire elektrische bus XBus (vanaf 2025).

Voor de XBus heeft ElectricBrands al orders voor 16.000 voertuigen uitstaan, voor de Evetta voor ruim 1.000 voertuigen.

De Evetta heeft meerdere varianten.

Perspectief

“We zijn verheugd dat we in VDL niet alleen een productielocatie hebben gevonden, maar ook een financieel stabiel, gezond en innovatief familiebedrijf dat onze voertuigen gaat bouwen”, aldus oprichter en ceo Ralf Haller van ElectricBrands. 

“Met de door ElectricBrands ontwikkelde eigen voertuigen kunnen we gezamenlijk een bijdrage leveren aan het vormgeven van de mobiliteit van de toekomst”, stelt CEO John van Soerland van VDL Nedcar. “Een toekomst waarbij we voor meerdere partners tegelijkertijd verschillende werkzaamheden verrichten. De samenwerking met ElectricBrands biedt perspectief voor VDL Nedcar.”

De intentieovereenkomst met ElectricBrands wordt de komende tijd uitgewerkt om tot een structurele samenwerking te komen.

Assembleren batterijpakketten

Ook werkt het MIC aan een demoproductielijn voor het assembleren van zware en complexe batterijpakketten, samen met 28 industriepartners en bedrijven. Doel is het “ontwikkelen van een batterij-ecosysteem in Nederland waarmee versneld de transitie naar klimaat-neutrale mobiliteit kan worden vormgegeven.”

De verbreding van activiteiten bij VDL Nedcar in Born wordt zichtbaar op drie gebieden: de assemblage van voertuigen voor verschillende opdrachtgevers, diverse duurzame mobiliteitsoplossingen in het MIC en het faciliteren van de groeistrategie van zusterbedrijven, werkmaatschappijen die ook onderdeel zijn van VDL Groep.

Honderden miljoenen aan investeringen

De Mini Cabrio Electric wordt vanaf april in Born gebouwd.

“De afgelopen jaren zijn gronden aangekocht en trajecten voor vergunningen doorlopen om deze brede activiteiten bij VDL Nedcar in Born onder te brengen”, aldus VDL Nedcar

Het bedrijf steekt AD honderden miljoenen euro’s om de productielocatie in Born aan te passen. Het aantal arbeidsplaatsen zal er schommelingen vertonen.

“Na de opstartfases van de beoogde diversiteit aan activiteiten blijft het streven om duurzame werkgelegenheid te behouden bij VDL Nedcar, een veelvoud van de situatie in 2012.” Het bedrijf wil voor de nieuwe banen via het MIC bestaande personeelsleden om- en bijscholen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven