Tweearmige robot separeert razendsnel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tweearmige robot separeert razendsnel

Het 'Rapid Dual Arm Bin Picking’ robotsysteem is dankzij de twee armen in staat om de cyclustijd te halveren (foto: Fraunhofer IPA)

Een team onder leiding van Felix Spenrath van het Fraunhofer IPA heeft 8 oktober op de beurs Motek de “handling award 2014” ontvangen voor het geïntroduceerde ‘Rapid Dual Arm Bin Picking’ robotsysteem. De tweearmige robot kan onderdelen die in kisten zijn opgeslagen automatisch en snel separeren en opnieuw positioneren voor verdere verwerking.

Het onderzoeksteam heeft de tweearmige robot geïmplementeerd met de ‘BP3’ (BinPicking3D) IPA-software. Hierdoor kan de robot snel, botsingsvrij en gestructureerd componenten scheiden en vervolgens doelbewust positioneren. “Door BP3 te implementeren in een tweearmige robot in plaats van een eenarmige, hebben we een manier gevonden om de cyclustijd te halveren. Hiervoor maken we gebruik van snellere camerasystemen en 3D-sensoren die de componenten definiëren en botsingsvrij positioneren”, legt Spenrath uit.

Twee verschillende grijpers

Een ander voordeel van het Rapid Dual Arm Bin Picking robotsysteem zijn de verschillende grijpsystemen. Anders als bij eenarmige robots kunnen hier verschillende gereedschappen gemonteerd worden. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld twee soorten grijpers. Wanneer een component ongunstig ligt en niet opgepakt kan worden door de eerste grijper, dan wordt dit automatisch opgepakt door de tweede grijper. Daarbij komt dat een enkele robotarm vaak de chaotisch liggende componenten niet in een keer in de juiste positie kan brengen. Vaak zijn hier tussenstappen voor nodig. Daarentegen kan de tweearmige robot deze beweging wel in een enkele stap uitvoeren. Dit bespaart tijd en energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven