Trumpf snijdt, boort en tapt buis compleet • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Trumpf snijdt, boort en tapt buis compleet

De Trulaser Tube 5000 is de eerste buizenlaser van Trumpf die is uitgerust met een fiberlaser (foto: Tim Wentink)

Trumpf presenteerde op de Tube 2016 in Düsseldorf als primeur een buizensnijmachine met een vaste stoflaser met een vermogen van 2 kW of 3 kW. Bijzonder aan de TruLaser Tube 5000 fiber is de hoge toegankelijkheid die verkregen wordt door het ontwerp van de behuizing en de Rapid Cut functie die zorgt voor kortere cyclustijden.

Doordat Trumpf de TruLaser Tube 5000 fiber niet volledig met een vaste behuizing heeft uitgevoerd, kan de machine ook handmatig beladen worden. Na het bewerken kan de behuizing die beschermt tegen stralingsgevaar aan de voorzijde van de machine omlaag gebracht worden. Vervolgens kan een nieuwe buis geladen worden. Deze functie komt goed van pas wanneer tussen serieproductie door snel een enkelstuk geproduceerd moet worden. Uiteraard is de machine ook geschikt voor automatische belading. Het materiaalmagazijn is geschikt voor buizen met een lengte tot 6 m. Optioneel kan ook gekozen worden voor aan aanvoerlengte tot 8 m. Nog een voordeel van de buizenlaser is dat handmatig omstellen niet meer nodig is. Dit wil zeggen dat de machine buismateriaal in een diameterbereik van 50 mm tot 150 mm automatisch kan handelen. Daarbij stelt de machine automatisch de klemkracht in en wordt het werkstuk ten alle tijden juist gecentreerd.

Rapid Cut

Bij het snijden van buis komen veel contouren voor en zijn de snijbewegingen aanzienlijk korter dan bij het snijden van plaatmateriaal. Speciaal hiervoor heeft Trumpf Rapid Cut ontwikkeld. Dit systeem zorgt ervoor dat de buis grotere en snellere bewegingen maakt en dat de snijkop pendelt over 3 graden. Door het pendelen van de snijkop hoeft de buis minder uitslag te maken. Dit geeft volgens Trumpf 15% meer productiviteit. Bekijk hieronder onze video waar de Rapid Cut functie goed wordt weergegeven.

Flowboren en tappen

Tijdens de Tube presenteerde Trumpf op een Trulaser Tube 7000 het snijden en vervolgens automatisch aanbrengen van schroefdraad in buis met een dunne wanddikte. Het voordeel van dit systeem is dat alles in één opspanning verricht kan worden. Fouten door verkeerd (handmatig) nabewerken worden beperkt en de werknemer die normaal gesproken handmatig de gaten boort en tapt, kan dankzij dit systeem ingezet worden voor nuttigere werkzaamheden. Het flowboor- en tapsysteem zijn ingebouwd in de machine. Door het flowboren ontstaat er een kraag en dit extra materiaal dat gecreëerd wordt, kan vervolgens gebruikt worden voor de tapbewerking. Dit is met name bij dunne wanddiktes een belangrijk voordeel.

Trumpf Trulaser Tube 7000
Door Trulaser Tube 7000 uit te rusten met een flowboor- en tapfunctie, kunnen werkstukken nu in één opspanning volledig geproduceerd worden (foto: Tim Wentink)

Trumpf Intech 2016

Trumpf presenteert van 19 t/m 23 april, tijdens de Intech 2016 in Ditzingen (D), een breed aanbod aan noviteiten. Naast de Trulaser Tube 5000 fiber en de Trulaser Tube 7000, zal Trumpf o.a. ook nieuwe fiberlasers, kantbanken en pons-lasermachines demonstreren. Tevens zal additive manufacturing een thema zijn. Aanmelden en meer informatie over de Intech 2016 vindt u op de site van Trumpf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven