Ga naar hoofdinhoud

Traxys-management neemt met Optiver totaalbelang in het bedrijf

Magnetieterts (foto Traxys).

Traxys heeft een nieuwe eigenaarsconstructie aangekondigd. Het Traxys-management neemt samen met het Nederlandse Optiver en andere investeerders alle belangen over in deze wereldwijde fysieke handelaar in metalen en natuurlijke mineralen en hulpbronnen die cruciaal zijn voor onder meer elektrische voertuigen en accu’s.

De financiële voorwaarden werden niet bekendgemaakt. De transactie zal naar verwachting in mei 2023 worden afgerond, na ontvangst van wettelijke en andere goedkeuringen.

Met de overname vergroot het management van Traxys het eigen belang in het bedrijf. Traxys en Optiver gaan een strategische relatie aan om nieuwe oplossingen voor marktdeelnemers te ontwikkelen.

‘Toenemende vraag energietransitie’

Traxys heeft volop kansen, stelt ceo Mark Kristoff van het bedrijf. Dit wordt onderbouwd door de toenemende vraag naar grondstoffen om de wereldwijde energietransitie aan te pakken. Ook wil het bedrijf de bloeiende markten voor elektrische voertuigen en accu-opslag bedienen. Daarnaast wil Traxys voldoen aan de behoeften van een groeiende wereldwijde middenklasse in combinatie met structurele onderinvestering in de markten voor grondstoffenproductie.

Kristoff: “Wij geloven dat het combineren van Traxys’ diepgaande kennis van de grondstoffenmarkten met Optiver’s financiële kracht en expertise in de handel in financiële derivaten ons in staat zal stellen onze klanten en leveranciers beter te bedienen met nieuwe oplossingen om hun bevoorrading veilig te stellen en de prijsblootstelling in onze belangrijkste markten te optimaliseren.”

“Deze transactie versterkt de wereldwijde leiderspositie van Traxys in de toeleveringsketen van metalen voor de energietransitie”, zegt Alan Docter, voorzitter van Traxys.

“Ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe organisatie Traxys’ technologie en accumaterialen-franchise wereldwijd zal versterken en de overgang naar een schone energietoekomst zal helpen versnellen.”

‘Steeds belangrijker rol grondstoffen’

“We zijn verheugd om investeerder te worden in Traxys, een wereldwijde grondstoffenhandelaar die een cruciale rol speelt in de duurzame energietransitie”, zegt Jan Boomaars, CEO van Optiver.

“Als toonaangevende liquiditeitsverschaffer zet Optiver onze kennis en expertise al lang in om de financiële markten te helpen verbeteren. Nu grondstoffen een steeds belangrijkere rol spelen voor veel beleggers, kijken we ernaar uit om onze principes en knowhow toe te passen om de fysieke grondstoffenmarkten efficiënter te maken.”

De over te nemen belangen zijn nu nog in handen van de internationale investeringsmaatschappij Carlyle en enkele andere investeerders.

Verwerven alle belangen in Traxys

Het management van Traxys doet de overname, samen met wereldwijde marktmaker Optiver, beleggingsbedrijf CoLift en een investeerdersgroep die actief is in de mijnbouw en natuurlijke hulpbronnen onder leiding van Regent Mercantile Holdings Limited en LOM Financial Group.

Zij verwerven alle belangen in Traxys die nu nog in handen zijn van fondsen die worden beheerd door de wereldwijde beleggingsonderneming Carlyle en dochterbedrijven van Louis M. Bacon, de oprichter van Moore Capital Management

ING en Ducera Partners traden op als financieel adviseurs van Traxys. Jones Day trad op als juridisch adviseur voor CoLift, Clifford Chance voor Optiver, en Fasken Martineau DuMoulin LLP voor Regent Mercantile Holdings.  Wachtell, Lipton, Rosen & Katz trad op als juridisch adviseur voor Carlyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven