‘TiltPrevention’ voorkomt kantelen bij lasersnijden • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘TiltPrevention’ voorkomt kantelen bij lasersnijden

Simulatie van geoptimaliseerde snijreeksen met TiltPrevention (afbeeldingen: Bystronic).

‘TiltPrevention’ is een nieuwe hulpfunctie van CAD/CAM-systeem BySoft 7. Deze voorkomt het kantelen van onderdelen tijdens het snijproces. Dat vermindert storingen en uitval en verhoogt, aldus fabrikant Bystronic, de procesbetrouwbaarheid in lasersnijden.

De nieuwe functie stelt gebruikers in staat om snijplannen te creëren en tegelijkertijd het risico van uitstekende delen te minimaliseren.

Gekantelde onderdelen vormen een risicofactor tijdens het lasersnijproces. Ze kunnen een botsing met de snijkop veroorzaken.

Zonder TiltPrevention: gekantelde onderdelen.

Dit resulteert in het stopzetten van snijopdrachten, afgekeurde onderdelen en in het ergste geval kostbare schade. Ze bemoeilijken echter ook automatisch ontladen, omdat de grijpers van het automatiseringssysteem moeilijk gekantelde onderdelen kunnen oppakken.

Micro joints

Tot nu toe waren ‘micro joints’ een tijdrovende methode om te voorkomen dat uitgesneden delen kantelen. De software maakt kleine verbindingen tussen de contouren van het te snijden onderdeel en het resterende rooster in het snijplan. Op deze manier blijven delen na het snijden bevestigd aan de omringende plaat.

Een nadeel van deze oplossing is dat de gesneden delen opnieuw moeten worden bewerkt om de sporen van micro joints te verwijderen. Een ander nadeel is dat het geautomatiseerde ontladen van gesneden onderdelen wordt belemmerd, juist omdat de microverbindingen het moeilijk maken om de onderdelen van de plaat te verwijderen.

Risico’s omzeilen

Een andere benadering is om software te gebruiken die de paden van de snijkop tijdens het snijproces zo kiezen, dat deze – voor zover mogelijk – risicovolle secties omzeilt waar onderdelen kunnen kantelen. Deze oplossing neemt echter niet de oorzaak van het probleem weg: onderdelen steken uit, vormen nog steeds een risico en zijn moeilijk voor automatiseringssystemen.

TiltPrevention

Mét TiltPrevention: geen kantelingen.

Met TiltPrevention heeft Bystronic een nieuwe oplossing ontwikkeld. In de toekomst zal BySoft 7 deze intelligente hulpfunctie gebruiken om snijplannen zodanig samen te stellen dat onderdelen tijdens het snijproces niet kunnen kantelen. Dit elimineert grotendeels de noodzaak van micro joints.

Hoe werkt het? Een algoritme berekent het mechanische gedrag van de onderdelen terwijl ze uit de plaat worden gesneden.

Vanuit parameters

Om dit te bereiken, houdt TiltPrevention rekening met een groot aantal parameters, zoals de dichtheid van het te snijden materiaal, de geometrie en het gewicht van de onderdelen en de druk van het gas dat tijdens het lasersnijden uit de snijkop stroomt en druk uitoefent op de onderdelen? Hoe liggen ​​de onderdelen verder op het snijrooster? En zijn er voldoende contactpunten?

Ideaal snijplan

Daarna beveelt TiltPrevention begin- en eindpunten van de laser aan, zodat kantelen van de onderdelen na het snijden zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Bovendien geeft de functie de best mogelijke route voor de snijkop boven de metalen plaat. Dit creëert een ideale snijreeks voor alle onderdelen van het snijplan. Het zorgt er tevens voor dat de snijkop nooit over delen beweegt die al zijn uitgesneden.

Ondersteuning voor gebruiker

Gebruikers krijgen met TiltPrevention ondersteuning met een ideale snijstrategie die automatisch kan worden opgenomen in het snijplan.

Maar zij kunnen op elk moment zelf aanpassingen doen met behulp van de simulatie gemaakt door TiltPrevention. Zo kunnen ze het nesten van onderdelen wijzigen, de begin- en eindpunten van de laser herpositioneren en waar nodig micro joints toevoegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven