Ga naar hoofdinhoud

Teqram vernieuwt autonome robotsystemen slijpen en stralen

De vernieuwde EasyGrinder gecombineerd met vernieuwde EasyFlipper (foto's: Teqram).

Teqram komt met een drietal noviteiten op het gebied van geautomatiseerd slijpen en stralen van plaatwerkdelen en het omdraaien van zware platen of onderdelen. De noviteiten worden gepresenteerd tijdens vakbeurs Schweissen & Schneiden.

De vernieuwde EasyGrinder autonome slijprobot kan nu zowel lichtere als zwaardere plaatwerkdelen tot 750 kg verwerken. Ook is het slijpen van de snijkanten sterk verbeterd.

De EasyShotBlast voor het autonoom stralen kan nu gecombineerd worden met de functionaliteit van de EasyGrinder.

En van de vernieuwde EasyFlipper is nu een hydraulische variant beschikbaar voor het omdraaien van plaatwerkdelen tot 2.000 kg.

Vernieuwde EasyGrinder tot 750 kg

Met de EasyGrinder, de autonoom werkende slijp- en ontbraamrobot van Teqram, worden plasma- en autogeen gesneden plaatwerkproducten tot 200 kg volledig onbemand en automatisch nabewerkt.

Deze robot-oplossing zorgt voor een lagere kostprijs en een aanzienlijke verbetering van de arbeidsomstandigheden.

De vernieuwde EasyGrinder (foto boven) kan nu uitgebreid worden met het EasyTransfer handlingsysteem waarmee producten tot 750 kg bewerkt kunnen worden. Door de uitbreiding van het aantal palletposities wordt tevens de autonomie vergroot.

Ook is de EasyFlipper bewerkingstafel nu voorzien van ingebouwde magneten zodat ook kleinere en lichtere onderdelen bewerkt kunnen worden. Omdat de onderdelen nu beter vastgehouden worden kunnen de bewerkingssnelheden en -krachten verder verhoogd worden.

Verder zijn voor de EasyGrinder nieuwe bewerkingsrecepten ontwikkeld waarmee de snijkanten beter geslepen kunnen worden. De smeltrand, oxidehuid, aansnijdpunten en oneffenheden kunnen volledig weggeslepen worden voor een perfecte afwerking van de snijkanten.

Ook is nu een lamellenborstel inzetbaar voor het afbramen en kanten breken van boorgaten.

Automatiseren van straalmachines

Met de EasyShotblast biedt Teqram een oplossing voor het automatisch stralen van plasma- en autogeen-snijdelen tot 200 kg en optioneel tot 500 kg. Sinds de introductie in oktober 2022 zijn samen met Rump en Rösler meerdere EasyShotblast-systemen aan eindgebruikers geleverd.

In een straalcabine worden zowel de smalle zijkanten als de gehele onderkant van een plaatwerkproduct perfect afgewerkt. Daarbij is het energieverbruik tot 25% lager dan in een doorvoerstraalmachine. De kortere cyclustijd resulteert bovendien in een hogere output. Hiermee is de terugverdientijd van de EasyShotblast vaak in minder dan 2 jaar mogelijk, geeft het bedrijf aan

Voor het tweezijdig bewerken kan het automatisch omdraaien eenvoudig worden geïntegreerd (zie foto). Met de vernieuwde EasyShotBlast kunnen ook extra bewerkingsstappen zoals het ontslakken, ontbramen of verwijderen van aansnijdpunten geïntegreerd worden. Zo kunnen snijdelen in één stap volledig bewerkt worden.

EasyFlipper: Veilig en snel omdraaien

Teqram heeft de EasyFlipper ontwikkeld om zware onderdelen of platen tot 750 kg in minder dan 10 seconden om te draaien.

De EasyFlipper heeft een redesign ondergaan waarbij de configuratiemogelijkheden verder uitgebreid zijn. Er is nu een hydraulische variant beschikbaar met een laadvermogen van 2.000 kg, die in minder dan 40 seconden platen of onderdelen tot maximaal 200 mm dik kan omdraaien.

Ook de pneumatische EasyFlipper kan uitgerust worden met de aangepaste tafels voor plaatdiktes tot 200 mm.

Het koppelen/ontkoppelen van meerdere EasyFlippers is vereenvoudigd. Zo kan sneller geschakeld worden tussen een dubbele EasyFlipper voor onderdelen tot 7 x 1,8 m of 2 enkele EasyFlippers die voor verschillende toepassingen ingezet kunnen worden.

Teqram Vision Guided Robotics

Teqram ontwikkelt en levert autonome robotsystemen voor het beladen en ontladen van ontbraam-, richt- en straalmachines en voor het ontslakken, slijpen en ontbramen van plaatwerkdelen.

De werking is volledig autonoom zonder programmeren of teachen. Plaats de pallets met onderdelen in het werkgebied van de robot en druk op start. Zo eenvoudig is de bediening van de EasyRobotics systemen.

Pallets, stapels en snijdelen worden automatisch herkend door het innovatieve EasyEye 3D vision-systeem in combinatie met een op artificial intelligence-gebaseerde besturing.

Ook het selecteren, positioneren en wisselen van de grijpers om verschillende producten op te pakken en te plaatsen gaat volledig automatisch, zonder te hoeven programmeren.

Op basis van een gekozen recept worden de producten geheel onbemand bewerkt. Omdat het lange programmeren en teachen komen te vervallen, kunnen met de EasyRobotics systemen enkelstuks of kleine series rendabel geautomatiseerd worden.

Tijdens Schweissen & Schneiden

Teqram uit Zwolle presenteert de noviteiten in het Duitse Essen tijdens Schweissen & Schneiden, vakbeurs op het gebied van dikke plaatbewerking, in hal 8 op stand 8B14. Deze vakbeurs vindt plaats van 11 tot en met vrijdag 15 september 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven