Telgelego verspaant hard met Haas • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Telgelego verspaant hard met Haas

Veel van de onderdelen die Telgelego bewerkt op machines van Haas, zijn voor grote omliggende bedrijven zoals Scania (foto's: Telgelego)

Vandaag de dag heeft Telgelego uit Stockholm (SE) zeven Haas CNC-bewerkingsmachines, waaronder een SL-30-draaimachine, een SL-40-draaimachine, een ST-30Y-draaimachine met Y-as, de oorspronkelijke Mini Mill en de nieuwste investering van het bedrijf: een UMC-750 universeel bewerkingscentrum.

De bedrijfsstrategie bestaat erin om in onderaanneming lage volumes van hoge kwaliteit te verspanen. Het bedrijf is gespecialiseerd in precisieonderdelen van roestvast staal, gereedschapsstaal en soms titaan. Het bedrijf maakt ook kleine series voor de papier- en pulpindustrie, evenals de scheepsbouw. Het verspanen van harde materialen is uitgegroeid tot een belangrijk concurrentievoordeel van het bedrijf. Veel onderdelen worden gehard en geslepen. “Een van onze grootste pluspunten is de complexiteit van de onderdelen die wij kunnen verspanen”, zegt Karlsson, eigenaar van Telgelego. “De klant stuurt ons de hoofdtekening voor een onderdeel en wij maken aanvullende tekeningen om de productie te vereenvoudigen. Soms passen we reverse engineering toe, bijvoorbeeld als de klant reserve- of vervangingsonderdelen voor een machine wenst.”

Grote diameter

Een typisch onderdeel voor Alfa Laval, dat Telgelego contractueel niet mag openbaar maken, vereist 32 uur verspaning. Het bedrijf maakt meestal 20 à 25 stuks van deze onderdelen per jaar. “In de loop van een periode van twaalf maanden verspanen we doorgaans 1,5 miljoen Zweedse kroon aan roestvast staal”, zegt Karlsson. “Het merendeel van de opdrachten zijn kleine series. Veel van de onderdelen die we maken, zijn werkstukken met een grote diameter tot 500 mm. De Haas-draaimachines hebben een hoog koppel en zijn volgens Karlsson machines die goed geschikt zijn voor het draaien van roestvast stalen stafmaterialen met een grote diameter. “Een van de onderdelen die we nu verspanen op de Haas voor Alfa Laval, begint met stafmateriaal van 500 kg met een diameter van 420 mm en eindigt als onderdeel van 90 kg.” Hoewel het bedrijf veel voorbewerking doet, verspaant het ook onderdelen waarbij nauwe toleranties moeten worden aangehouden. “Een goed voorbeeld,” zegt Karlsson, “zijn lagerhuizen, die we bewerken tot circa 0,027 mm.”

Vertrouwd

Het bedrijf heeft geïnvesteerd in de Haas ST-30Y-machine om complexere gedraaide en gefreesde onderdelen te maken in minder opspanningen. “We kochten de ST-30Y toen we een werknemer hadden die ervaring had met Y-asfrezen. Helaas verliet hij het bedrijf een tijdje later, waardoor we zonder machineoperator zaten. Het is erg moeilijk om in Zweden voldoende opgeleide machineoperators te vinden. We hadden een deadline voor het werk waarvoor de machine op dat moment werd gebruikt. We moesten dus snel iemand anders vinden die de machine kon bedienen. Gelukkig is iedereen in de werkplaats vertrouwd met de Haas CNC-besturing. Het was dan ook relatief eenvoudig om iemand anders in te zetten aan de ST-30Y.”

Overleven

Veel bedrijven in Zweden van vergelijkbare omvang vinden het moeilijk of onmogelijk om te overleven. Vaak is het probleem dat ze niet voldoende gekwalificeerde mensen vinden. Eigenaars worden ouder en gaan met pensioen. Weinig jonge mensen zijn bereid om hen op te volgen en te kiezen voor de wereld van verspaning. Het is een probleem in bijna alle geïndustrialiseerde landen. “Hoe langer Telgelego blijft bestaan, hoe beter”, zegt Karlsson. “Als andere bedrijven ophouden te bestaan, zijn wij goed geplaatst om daar voordeel uit te halen. We verwachten een grote order volgend jaar. We zullen meer ruimte nodig hebben en nog eens 2 à 3 medewerkers moeten aantrekken. We hopen ook te investeren in een aantal grotere Haas verticale freesmachines. Grotere en complexere onderdelen zijn de toekomst voor ons.”

Telgelego heeft zeven Haas CNC-bewerkingscentra in gebruik, zoals een VF-3 verticaal bewerkingscentrum, SL-30 and SL-40 draaicentra, een ST-30Y draaicentrum met y-as, een MiniMill en een UMC-750 universeel bewerkingscentrum
Telgelego heeft zeven Haas CNC-bewerkingscentra in gebruik, zoals een VF-3 verticaal bewerkingscentrum, SL-30 and SL-40 draaicentra, een ST-30Y draaicentrum met y-as, een MiniMill en een UMC-750 universeel bewerkingscentrum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven