Technohubs: bijblijven en skills leren • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Technohubs: bijblijven en skills leren

(foto: FME)

Verspreid over Nederland zijn 12 technohubs van de grond gekomen. “De hub is een inspirerende plek waar medewerkers bijblijven in hun vak en ook jongeren de skills leren die ze nodig hebben voor de toekomst.” Doel is het beroepsonderwijs beter te laten aansluiten bij het bedrijfsleven.

Het leren gebeurt niet in een traditionele schoolopzet, maar op “nieuwe en hybride manieren” die nauw aansluiten bij de actuele beroepspraktijk.

“Een technohub maakt innovaties regionaal toegankelijk, zodat werkenden zich een leven lang kunnen ontwikkelen”, stelt werkgeversorganisatie FME.

FME zocht samen met de vakbonden naar een methode die prikkelt om te leren en die innovaties aanjaagt, terwijl deze tevens onderwijsinstellingen erbij betrekt. Dat mondde uit in de aanjaagsubsidie Technohubs.

Kennisuitwisseling

In een technohub werken onderwijs en bedrijfsleven in een regionale publiek-private samenwerking (PPS) aan kennisuitwisseling op het gebied van technologische innovaties.

Bedrijven die aangesloten zijn bij de cao Metalektro hebben via A+O Metalektro de afgelopen anderhalf jaar een aanvraag kunnen indienen om een technohub op te richten. Die aanvraag is inmiddels gesloten.

12 technohubs

Het resultaat is nu 12 technohubs, verspreid over Nederland.

De hubs werken op uiteenlopende terreinen: van inclusieve technologie, ‘verbinden in de keten’ tot een logistiek lab. Twee voorbeelden van dergelijke hubs zijn Fieldlab Digital Twinning en Smart Makers Academy.

In een technohub werken minimaal 2 onderwijsinstellingen samen met bedrijven uit de maakindustrie aan het ontwikkelen van medewerkers, promotie van techniek (onderwijs) en innoveren in de regio. 

Bureau Birch gaat het komende jaar onderzoek doen naar de impact van de Technohubs.

Lees ook:

Nanoleren in Smart Makers Academy (17 juni 2021)

Project Fieldlab Digital Twinning van start (9 juni 2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven