Nanoleren in Smart Makers Academy • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nanoleren in Smart Makers Academy

De technohub Smart Makers Academy (SMA) is van start gegaan. Deze academy biedt vanaf november een ‘metrolijn’-traject aan, speciaal voor managers, medewerkers en (hybride) docenten in de sector Metalelektro. De sector investeert hiermee in technologische skills door ‘nanoleren’ en zelfontplooiing.

“Bedrijven in deze sector staan voor grote transitieopgaven zoals technologisering, digitalisering en robotisering”, stellen de organisatoren. “Vraagstukken die meestal worden benaderd vanuit een ‘technology push’ en niet of minder vanuit de noodzaak om een leven lang het juiste talent op te leiden. Terwijl talent juist een doorslaggevende rol speelt bij transities.”


De SMA is een samenwerking van RAVO, ABI, Smart Industry Fieldlab 3D Makers Zone, Nova College en Hogeschool Inholland. Het krijgt een bijdrage vanuit het A+O Metalelektrofonds en de Provincie Noord-Holland.

‘Fysiek en virtueel’

“In de hybride leeromgeving (fysiek en virtueel) van de Smart Makers Academy leiden we medewerkers en docenten samen met young professionals op tot ‘Smart Makers’.”

Deze smart makers moeten in staat zijn om mee te bewegen met de technologische veranderingen. Ook kunnen ze deze vertalen naar nieuwe concrete toepassingen voor de digitale transitie van bedrijf en maatschappij.”

Samen met bedrijfsleven en onderwijs

“Na het succes van de Smart Makers – en Techdidactiek Metrolijn-edities in het afgelopen jaar, wordt nu gewerkt aan een passend (online) aanbod van trainingen, inspiratie activiteiten, cursussen en masterclasses voor Metalelektrobedrijven”, stellen de organisatoren.

Dit aanbod wordt geleverd in samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs. “Helder, overzichtelijk en volgordelijk vormgegeven in de vorm van een metrokaart.”

Na een gezamenlijke kick-off volgen deelnemers een traject van korte trainingsmodules (nanomodules) waar praktijk en theorie samenkomen en gelijktijdig wordt gewerkt aan de digitaliseringsopgaven van de betrokken bedrijven.

Juiste mensen kennen

“Vanuit onze aanpak wordt de medewerker automatisch onderdeel van de Smart Makers Community van bedrijven, scholen en young professionals. Het gaat er namelijk niet altijd om of je een innovatie zelf kunt maken maar of je de juiste mensen kent die je hierbij kunnen helpen.”

‘Kort en toegankelijk’

De Smart Makers Academy wil met het metrolijn-leerconcept praktisch kleine eenheden (nanoleren: minuten in plaats van uren) onderwijs bieden en hybride vormen van leren (op de werkplek). Geen langdurige opleidingstrajecten, maar een nieuwe toegankelijke aanpak die nauw aansluit bij de praktijk.

Nanoleren op de werkplek (foto’s: Smart Makers Academy).

“Medewerkers, docenten en studenten gaan in fysieke bijeenkomsten en in de virtuele leeromgeving samen aan de slag met actuele innovatievraagstukken van het bedrijf. Zij werken vanuit hun eigen context aan het ontwikkelen van de relevante technology en 21st century skills. Zo komen theorie en praktijk bij elkaar en werken ze direct aan het verzilveren van kansen van digitalisering voor hun eigen bedrijf.”

Community Smart Makers

De learning community Smart Makers Academy is volgens de organisatoren “dé (virtuele) plek voor elk bedrijf of organisatie die serieus om wil gaan met de digitaliseringsontwikkeling en dit wil vertalen naar de dagelijkse praktijk”. 

De community bestaat uit special interest groups zoals Cybersecurity, Internet of Things, Big Data en meer. “In de community kun je kennis ophalen en in contact komen met experts, bijblijven in de digitaliseringsontwikkelingen van de branche en community challenges uitzetten; bijvoorbeeld innovatievraagstukken voorleggen aan experts en/of onderwijs.”

Deelnemen?

Voor bedrijven aangesloten bij A+O Metalelektro is deelname geheel gratis. Ook voor niet aangesloten bedrijven kan er een aanbod op maat worden gemaakt en zijn er subsidiemogelijkheden via de landelijke SLIM-regeling.

Meer informatie:

Download de brochure

(Hierin staan ook de contactgegevens)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven