Project Fieldlab Digital Twinning van start • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Project Fieldlab Digital Twinning van start

Digital twin (foto: Siemens).

Bedrijven en studenten in de Achterhoek kunnen zien en ondergaan wat een digital twin inhoudt in het Fieldlab Digital Twinning. Via digital twins zijn producten en processen sneller, beter en efficiënter te ontwikkelen. Dat is nodig om de concurrentiepositie van de maakindustrie in de regio Achterhoek te versterken.

Het Fieldlab Digital Twinning komt bij Varex Imaging in Doetinchem. Daar kunnen bedrijven en studenten kennismaken én zelf werken met deze voorspellende digitale technologie. Het project Fieldlab Digital Twinning is een initiatief van de HAN samen met het Graafschap CollegeSiemens Digital Industries Software en Varex Imaging.

Het dagelijks bestuur van 8RHK ambassadeurs heeft een ‘go’ gegeven voor ondersteuning van dit initiatief. Voor het project wordt 300.000 euro beschikbaar gesteld vanuit de Gebiedsagenda Provincie Gelderland en de Regio Deal Achterhoek.

Na de zomer start het verder opzetten van het Fieldlab Digital Twinning bij Varex Imaging.

Digitale kopie

Digital twinning biedt de maakindustrie volgens de initiatiefnemers veel voordelen.” Realtime data kunnen worden ingezet om simulaties uit te voeren, uitkomsten te voorspellen of verbeteringen door te voeren. Dankzij digital twinning kan ook op afstand gewerkt worden in een virtuele omgeving. Door middel van een digitale kopie, in combinatie met realtime data, kan een productielijn of machine op elke gewenste locatie worden bediend. Zelfs vanuit het buitenland.”

“Ik zie digital twinning als een zeer belangrijk element in de reis naar de slimme fabriek van de toekomst”, aldus Gerben Heideman, director Global Operations Connect & Control Solutions bij Varex.

“Een digital twin van het hele ontwerp- en fabricageproces stelt ons in staat om het aantal stappen fors te verminderen, om uiteindelijk tot het optimale product en manufacturing process te komen. Hiermee gaan we aanzienlijk besparen op het ontwikkelingsproces en gaan we de time-to-market flink verkorten.”

Betrokkenheid onderwijs

De betrokkenheid van het onderwijs in het project is essentieel. Studenten van het Graafschap College in Doetinchem en de HAN University of Applied Sciences krijgen ter plekke de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen met moderne technieken.

Inez Kohlmann, thematrekker Smart Innovation en onderzoeker Lectoraat Smart Business van de HAN University of Applied Sciences, is vooral trots op de samenwerking.

“Hiermee laten we zien dat we werk maken van onze ambitie om samen te werken in de driehoek werkveld, onderwijs en onderzoek. Samen verleggen we grenzen met nieuwe technologie om zo te komen tot slimme bedrijven en dus een slimme regio.”

Smart region

“Dit Fieldlab in Doetinchem is een belangrijke stap in de ontwikkeling naar de ‘smart region’ die we willen zijn”, zegt René Bakker, projectleider en lector aan de HAN University of Applied Sciences. “Door met overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven samen te werken op het gebied van deze innovatieve techniek kunnen we echt het verschil maken als regio.”

Onlangs ontving het project Technohub Digital Twin een fonds vanuit A+O Metalelektro. Dit project versterkt het project Fieldlab Digital Twinning. Het richt zich meer op het kennis ontwikkelen en opleiden van digital twin-professionals in de maakindustrie.

Minimaal 25 maakbedrijven

Vanuit nauwe samenwerking met 8RHK ambassadeurs ontvangt het initiatief ondersteuning uit de Regio Deal Achterhoek.

Naast Varex Imaging zijn nog 4 digital twinning-koplopers uit de maakindustrie betrokken als voorbeeldbedrijven. Minimaal 25 bedrijven uit de maakindustrie maken met dit project actief kennis met de digital twinning-technologie. “Dit is een verrijking voor de Achterhoek en haar innovatiekracht!”, aldus René Buiting, regisseur van de thematafel Smart Werken & Innovatie van 8RHK ambassadeurs.

Meer informatie

Neem contact op met Inez Kohlmann, HAN thematrekker Smart Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven