TCI ontlakt en reinigt industriële systemen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

TCI ontlakt en reinigt industriële systemen

Metaalbewerkingsbedrijven laten hun filters van las- en laserafzuigsystemen reinigen, zodat deze meerdere malen hergebruikt kunnen worden (foto: TCI Cleaning)

Er wordt vaak niet stil gestaan bij het specialisme wat nodig is om de juiste methodieken te bepalen die toegepast moeten worden bij het ontlakken van onderdelen of het industrieel reinigen van onder meer vervuilde industriële filters. “Even laten reinigen, wordt er dan gezegd, maar er komt nogal wat bij kijken voordat delen op de juiste en op een veilige manier kunnen worden gereinigd, zodat ze weer 100% inzetbaar zijn; hiervoor is ervaring en kennis nodig”, aldus Sjef Peeters, sinds anderhalf jaar algemeen directeur van het in 1981 door Jos Berkers opgerichte bedrijf TCI Cleaning in Tilburg. Ook Eddie van der Gaag, salesmanager van het momenteel 30 medewerkers tellende bedrijf, weet als geen ander wat er allemaal komt kijken bij het optimaal reinigen van extreem vervuilde industriële delen.

 Waren het voorheen voor een groot deel ophanghaken en ophangsystemen van coaters die ontlakt moesten worden, tegenwoordig worden we veelvuldig gevraagd om industriële filtersystemen en warmtewisselaars industrieel te reinigen. Hier zijn vaak de meest uiteenlopende chemische stoffen doorheen gegaan welke je niet zomaar even in een oven of willekeurig bad kunt oplossen. Je moet exact weten met welke stoffen en chemische samenstellingen je te maken hebt; niet alleen om het juiste reinigingsproces te bepalen, maar ook ter bescherming van de producten zelf en niet in de laatste plaats voor de veiligheid van onze medewerkers”, aldus Sjef Peeters.

Hergebruik

Eddie van der Gaag vult aan: “Coaters gebruiken steeds ingewikkeldere en dus duurdere ophangsystemen ten behoeve van het lakken en behandelen van onder meer automotive-producten. Weggooien na een aantal gebruiksuren is dus geen optie. Deze zullen van tijd tot tijd op de juiste manier moeten worden gereinigd voor een optimaal hergebruik, zodat de totale lakkosten tot een minimum worden beperkt. Alvorens we gaan ontlakken of reinigen doen we in ons laboratorium en onze testruimtes een aantal proeven en testen ten einde de juiste reinigingsmethodiek te bepalen. Daarna pas wordt de juiste reinigingsmethode vastgelegd, eventueel in ruggespraak met onze klant.

Filters reinigen

Wat we ook zien is, dat er tegenwoordig steeds meer metaalbewerkingsbedrijven hun filters van las- en laserafzuigsystemen laten reinigen, zodat deze meerdere malen hergebruikt kunnen worden. De kosten voor het reinigen van dit soort filters bedraagt slechts een gering deel van de prijs van een nieuwe filter. Na het reinigen is de filter weer een aantal keren inzetbaar. Een behoorlijke kostenbesparing dus”.

TCI Cleaning lasrookfilter
Een lasrookfilter die nodig gereinigd moet worden

Methodieken

Hij vervolgt: “We hebben bij TCI Cleaning in de achterliggende jaren behoorlijke ervaring en kennis van een aantal geavanceerde technieken op het gebied van industrieel reinigen opgebouwd, waardoor we in staat zijn de meest effectieve reinigingsprocessen toe te passen. Denk hierbij aan: thermisch ontlakken of reinigen in ovens tot 450°C, chemisch ontlakken of reinigen, ontlakken of reinigen middels glycolyse, ultrasoon reinigen en hogedruk spuiten en nabehandelen. Veelal zijn meerdere stappen achter elkaar nodig, waarbij vooraf de juiste volgorde van de te volgen reinigingsprocessen in ons laboratorium wordt vastgesteld. Ook voor de toekomst blijven we bezig met het ontwikkelen van milieuvriendelijke reinigingstechnieken, voor het veilig verwijderen van bestaande en nieuw ontwikkelde chemische stoffen, die in de industrie worden verwerkt”.

Milieu

“Dat we te maken hebben met een strenge milieuwetgeving is duidelijk”, aldus Sjef Peeters. “Onze klanten bieden hun vervuilde producten aan ons aan en ze krijgen schone producten, eventueel nabehandeld en op functionaliteit getest, al dan niet netjes verpakt, weer terug. De vervuiling blijft bij ons achter. De hele verwerking wordt volgens een vastgelegde procedure uitgevoerd. Niet voor niets zijn wij ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerd. De rest-afvalstoffen worden keurig door gecertificeerde bedrijven opgehaald en verwerkt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven