Tata Steel vermindert overlast nu al • Metaal Magazine
Nieuws

Tata Steel vermindert overlast nu al

Tata Steel IJmuiden (foto: Tata Steel Nederland).

Tata Steel Nederland (TSN) gaat nu al beginnen met het verminderen van de stofuitstoot en geuremissies. Daarvoor versnelt het bedrijf het maatregelenpakket Roadmap Plus met 300 miljoen euro aan extra investeringen. Met het naar voren halen van de maatregelen zal de geurbelasting de komende twee jaar met 85% afnemen, stelt het bedrijf. Ook zal in de directe woonomgeving van de fabriek in die periode 65% minder stof neerslaan.

Verder wordt een DeNOx- en ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek in bedrijf genomen. Deze vermindert de uitstoot van fijn stof, zware metalen en stikstofoxiden. TSN rondt de projecten al in 2023 af, terwijl de DeNOx- en ontstoffingsinstallatie in 2025 in bedrijf gaat. Dat meldt het bedrijf.

Deze concrete resultaten volgen uit nadere uitwerking en berekening van het effect van de Roadmap Plus. Ook na 2023 zullen de maatregelen tastbare resultaten hebben op de vermindering van overlast die door omwonenden wordt ervaren, geeft het stalconcern aan.

Met de Roadmap Plus kondigde TSN in december aan haar acties te intensiveren met een aantal nieuwe maatregelen en versnelling van milieuprojecten in de Roadmap 2030, die in 2019 is aangekondigd.

‘Nemen zorgen serieus’

De verdere analyse en uitwerking leert dat het maatregelenpakket in 2023 tot vermindering van hinder door geur, stof en geluid leidt. TSN vult hiermee niet alleen de eigen ambitie in maar komt ook tegemoet aan de wensen van omwonenden, provincie en andere belanghebbenden.

“We nemen de zorgen van onze buren zeer serieus”, zegt Hans van den Berg, Bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland. “Met de Roadmap Plus gaan wij versneld op weg naar een betere leefomgeving. Dit doen we via extra maatregelen en investeringen, maar ook door het maximaal versnellen van de milieuprojecten uit de Roadmap uit 2019.”

Aanpak tegen stofverspreiding

De Roadmap Plus bevat nieuwe maatregelen in de aanpak tegen stofverspreiding. Een belangrijke maatregel in het verminderen van het zichtbare stof is het beperken van stofverwaaiing bij de opslagen en bij het overstorten op transportbanden in het grondstoffengebied.

Dit doet TSN door stofschermen te bouwen en de bunkers van de Hoogovens en de grondstoffenaanvoer hiernaartoe te overkappen. Ook het overkappen van het koelproces van converterslak levert hieraan een belangrijke bijdrage. Zo verwacht In 2023 verwacht TSN de stofneerslag in de directe omgeving – in vergelijking met 2021 – met circa 65% te verlagen.

Geurmaatregelen

De geurbronnen met een grote impact op de omgeving zijn Kooks- en Gasfabriek 2 (KGF2), de droogstandinstallatie bij de Staalfabriek en Beitsbaan 22 bij de Koudbandwalserij.

“Naast het maximaal versnellen van alle geurmaatregelen, nemen we ook extra maatregelen binnen de Roadmap Plus. Zo gaat TSN versneld verbeteringen realiseren bij de KGF2, waaronder aanpassingen van de mechanische afdichting en verlaging van de ovendruk van de 108 kookskamers. Deze projecten zijn inmiddels gestart.”

Een andere nieuwe maatregel bij de aanpak tegen geur is het installeren van een nieuwe dampwasser bij Beitsbaan 22. 

Door het totaalpakket aan geurmaatregelen verwacht Tata Steel een vermindering van geurbelasting voor de directe woonomgeving tot ongeveer 85% in 2023.

DeNOx en overige maatregelen

Een groot project binnen de Roadmap Plus is de realisatie van een DeNOx- en ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek. Naast het verminderen van stikstofoxiden (NOx) met circa 30% wordt ook 35% minder fijn stof en 55% minder zware metalen uitgestoten. Met dit project is een investering van 150 miljoen euro gemoeid. 

Door diverse maatregelen tegen de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) realiseert TSN tegen 2023 ook een reductie van circa 30% in de uitstoot van Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK). Uit jaarlijkse rapportages blijkt dat voor alle gemeten ZZS de luchtkwaliteit ruim onder de Europese en Nederlandse wettelijke normen ligt. Voor fijn stof is dat ook het geval.

‘Grootste effect’

De versnelling via Roadmap Plus betreft acties die verder gaan dan de vergunningen voorschrijven, benadrukt het bedrijf. TSN vindt deze bovendien nodig omdat de prioriteit ligt bij maatregelen die het grootste effect hebben op de verbetering voor de omgeving.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven