Ga naar hoofdinhoud

Standaard of speciaal voor multitasking?

Multitasking-machines zijn gevraagd. Draaifrees-bewerkingen in één opspanning leveren bij het juiste product zowel efficiency- als kwaliteitswinst op. Maar moet je nu voor dit type machines investeren in een andere tooling of kun je werken bestaande draai- en freesgereedschappen?

De specifieke opbouw van een multitaskingmachine stelt volgens Henny van de Voort van Iscar andere eisen aan het gereedschap. Dit moet slanker zijn, omdat je met je frees over de klauwplaat heen moet. Bovendien is het aantal gereedschapposities in de turret beperkt. Hij vindt dus dat je moet investeren in specifieke gereedschappen.” 

 

350 x 263 MM4gereedschapAfb2

De Multi-Master van Iscar is goed inzetbaar in een multitasking machine. Door de slanke schacht kom je verder over de klauwplaat heen bij bepaalde boorbewerkingen (foto:Iscar)

 

Het aantal speciale gereedschappen dat je nodig hebt, blijft volgens Gert Spaargaren van Kennametal Benelux, beperkt. Hij noemt de Centerline gereedschappen om dichtbij de hartlijn te komen. Verder heeft de Amerikaanse gereedschappenfabrikant de visie dat je op multitaskingmachines zoveel mogelijk je reguliere gereedschappen gebruikt. 

 

Sandvik Coromant brengt de speciale multitask-gereedschappen CoroPlex op de markt. Ook hier zijn het veelal slanke gereedschappen met vaak wisselplaatjes die op een adapterplaat worden bevestigd. Sandvik levert ook een andere gereedschaphouder, de Coromant Capto Interface. Deze kenmerkt zich door de compacte afmetingen en daardoor een kortere opbouw, wat zich bij langere gereedschappen vertaalt in minder risico op trilling.

 

In een komend nummer van Metaal Magazine meer informatie over de multitasking-gereedschappen van Iscar, Kennametal en Sandvik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven