Snelle en compacte buislasersnijder Mazak • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Snelle en compacte buislasersnijder Mazak

Yamazaki Mazak heeft een nieuwe compacte buislasersnijmachine op de markt gebracht. Deze FT-150 Fiber is speciaal ontworpen voor het snel snijden en bewerken van kleine en middelgrote buizen, in grote hoeveelheden en hoge productiviteit.

De fiberlasersnijmachine heeft een 3.0 kW fiberlaser die werkstukken kan bewerken met een lengte tot 6.500 mm en een buisgewicht tot 150 kg. De maximale buisdiameter bedraagt 152.4 mm. Er zijn ook opties voor 8.000 mm lengte en 180 kg leverbaar. Dat meldt Mazak.

De machine kan een grote verscheidenheid aan materialen snijden die vooral worden gebruikt in de architectuur-, automobiel-, bouw- en meubelindustrie. Het gaat daarbij om materialen als staal, rvs, koper, messing en aluminium.

De compacte buislasersnijder heeft een ergonomisch ontwerp, waarbij de bedieningsruimte, het laadstation en het losstation zich allemaal aan dezelfde kant bevinden.

Meerdere bewerkingen

De FT-150 Fiber is ontworpen voor maximale productiviteit en kan in één machine meerdere bewerkingen uitvoeren, waaronder snijden, tappen, boren en thermisch boren.

Hierdoor zijn aparte bewerkingen als ponsen, ontbramen en tappen van gaten niet meer nodig, waardoor de bewerkingstijd wordt verkort.

Bovendien levert de fiberlaser hoge snijsnelheden, samen met de hogesnelheidsaanvoer, de hogesnelheidsacceleratie en de snelle spankopindexering.

Bundellader

De productiviteit wordt verder verbeterd door de grote laadcapaciteit van de bundellader (tot 4 ton), die automatisch grondstoffen kan laden, om continue over langere perioden te kunnen werken.

De FT-150 Fiber kan de werkstukken op verschillende manieren lossen voor het efficiënt produceren van modellen met grote aantallen en bestaande uit meerdere onderdelen.

Opties voor lossen

Gekozen kan worden voor lossen via een verzamel-opvangbak of via een automatisch sorteersysteem, voor een 24/7 productie. 

Het sorteersysteem kan kleine, middelgrote en grote afgewerkte onderdelen sorteren en lossen in vier verschillende zones. De machine is in staat om afgewerkte onderdelen tot 3000 mm lengte af te voeren (een 4500 mm optie is ook beschikbaar).

Ook flexibiliteit in snijden

(foto’s: Yamazaki Mazak)

De FT-150 Fiber heeft verschillende functies om extra nauwkeurig en kwalitatief hoogwaardig snijwerk te leveren. Zo is er een extra U-as in de snijkop, die het snijden met ultrahoge snelheid mogelijk maakt, en een kantelbare laserkop die zorgt voor zeer nauwkeurig snijden onder een hoek.

De hoge snijnauwkeurigheid wordt tevens gegarandeerd met de optie ‘Visual Seam Locator’. Deze lasnaad-cameradetectie detecteert de lasnaad op buizen, met een krachtige camera, software en beeldanalyse, om de vereiste radiale positie voor het snijden te bepalen.

Detectie van verdraaiingen

Ondertussen detecteert de optie ‘Work Center Location’ eventuele bochten of verdraaiingen in de buizen en compenseert dit automatisch voordat met het snijden wordt begonnen.

Andere functies zijn onder andere ondersteunings-units voor lang werkstukmateriaal om doorzakken tijdens het snijden te voorkomen. De optie ‘Internal Spatter Guard’ voorkomt dat spetters zich in de buis vastzetten en het oppervlak intern verbranden.

Optioneel is een roterende gereedschapsspil beschikbaar met automatische gereeedschapswissel (ATC) voor het tappen van gaten, boren en thermisch boren.

De FT-150 Fiber is ook uitgerust met diverse automatische functies, zoals sproeikopreiniging maar ook bij het kalibreren, om de productiviteit nog verder te verhogen.

Mazak FX, FX Tube

Met de CAD/CAM-software van Mazak, FX Tube, kunnen gegevens als bewerkingstijd en verbruikskosten eenvoudig worden geïntegreerd in het ERP-systeem van de klant.

De totale productiviteit wordt verder verbeterd door NC Control, Mazak FX, met functies als het Quick Restart Program, de mogelijkheid om te plannen via QR-codes (gegenereerd door FX Tube), en een ‘Database Viewer’ (database met snijcondities van de machine).

‘Verbetert capaciteiten’

“De nieuwe FT-150 Fiber, verbetert onze buislasersnijcapaciteiten nog verder”, zegt Gaetano Lo Guzzo, directeur Laser Business Europe bij Yamazaki Mazak, “met een machine die speciaal ontworpen is voor het met hoge snelheid en hoge nauwkeurigheid snijden van buizen met een kleine tot middelgrote diameter.”

De geleverde productiviteit, door de combinatie fiberlaser, ultrasnelle voeding en de mogelijkheid om meerdere verschillende processen samen met het bundelladersysteem te bewerken, maakt de FT-150 Fiber volgens hem ideaal voor “volumefabrikanten die op zoek zijn naar een stapsgewijze verandering in hun buislaserprocessing-capaciteiten”.

Zie ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven