Schunk reduceert stilstand met slim opspannen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schunk reduceert stilstand met slim opspannen

Voor de bewerking van dunne precisieonderdelen wordt de machinetafel snel voorzien van een Magnos magnetische boorkop van Schunk (foto's: Schunk)

Terwijl processen in massaproductie meestal strak georganiseerd en in vaste cycli plaatsvinden, zit in de bewerking van afzonderlijke onderdelen en kleine series vaak nog aanzienlijke efficiëntie potentieel. Wie vermogensdichte spanmiddelen slim combineert, kan onproductieve stilstandtijden tot een minimum reduceren en de efficiëntie van bewerkingsmachines aanzienlijk verhogen.

Vooral met moderne, krachtige machinegereedschappen, is het de moeite waard, om de gereedschapspanning als teamprestatie te begrijpen en de spanmiddelen bij voorkeur zorgvuldig op elkaar af te stemmen. Zo is het mogelijk de output en daardoor de efficiëntie van het systeem te optimaliseren. Welke soort opspanning nodig is, hangt af van het werkstuk, de machine en de belading. Op basis van de verschillende machinetypen heeft Schunk een systeem ontwikkeld dat de keuze van de juiste module vergemakkelijkt.

Nulpuntspansysteem als basis

Alle combinaties hebben een ding gemeen: ze kunnen uitgerust worden met interfaces voor het vormgesloten nulpuntspansysteem Vero-S. Over een of meerdere spanbouten worden werkstukken, spanmiddelen, pallets, opspanstations en spantorens binnen seconden veilig en referentienauwkeurig in de machine gespannen. De in de nulpuntspanmodule radiaal geplaatste centreerringen trekken de klembout in en vergrendelen zelfsluitend en vorm omsloten met een veerconstuctie. De fixatie of positionering vindt plaats via een kort kegel. Dit garandeert een herhalingsnauwkeurigheid van < 0,005 mm. Om de levensduur en betrouwbaarheid van het proces te verhogen, zijn alle functionele onderdelen, zoals bodemconstructie, spanbouten en centreerringen van gehard staal en absoluut corrosiebestendig. Bovendien zijn de onderhoudsvrije modules volledig afgesloten en zo tegen spaanders, stof en koelvloeistof beschermd. Door de gepatenteerde express- en spanslag beschikt Vero-S over een trekkracht tot 9.000 N. Met geactiveerde turbofunctie, die in elke module is geїntegreerd, bedragen de bewezen trekkrachten tot  40.000 N. Daarvan profiteert de stijfheid van de totale span oplossing. Zelfs enorme dwarskrachten, die bijvoorbeeld optreden als hoge onderdelen aan de onderkant vastgeklemd worden en in de hoog-te worden bewerkt, neemt de Vero-S betrouwbaar op, zonder dat het werkstuk zijn positie verandert. Op deze manier is ook bij veeleisende bewerkingen en bij hoge bewerkingsparameters een maximale precisie gegarandeerd. In tegenstelling tot andere spansystemen verbruikt het nulpuntspansysteem van Schunk tijdens de bewerking dus geen energie. De werkstukken blijven zelfs vastgeklemd wanneer de druk in het luchtsysteem plotseling zou dalen. Om de module te openen is een pneumatische druk van 6 bar voldoende.  Dit bespaart kostbare hydraulische systemen en geavanceerde leidingen. Standaard bevatten de modules van Schunk reeds een zogenaamde ‘sperr’ luchtaansluiting. Zo is het mogelijk om Schunk modules in te zetten bij automatiseringsprojecten.  Omdat zowel aan de onderkant als aan de zijkant luchtverbindingen aanwezig zijn, is de module flexibel  in elke positie inzetbaar. Passend bij de betreffende bewerking is de nulpuntspanmodule van Schunk er in drie maten met module diameters van 99, 138 en 176 mm.

 In deze toepassing wordt Vero-S NSL turn gecombineerd met de universele handbediende klauwplaat Rota-S plus en de universele opzetklauwen SZKU van Schunk (foto's Schunk)
In deze toepassing wordt Vero-S NSL turn gecombineerd met de universele handbediende klauwplaat Rota-S plus en de universele opzetklauwen SZKU van Schunk

Vervormingvrij spannen met magneet

De nulpuntspansysteemmodules kunnen met verschillende spanmiddelen gecombineerd worden. Zo geldt de Magnos magnetische span technologie als een ideale teamspeler als het gaat om vervormingsvrije vijfzijdige bewerking van ferromagnetische werkstukken. Een elektrische spanning is alleen nodig voor het activeren of deactiveren van de magneet. Om de spanning te behouden verbruikt Magnos dus geen energie. Andere voordelen: de werkstukken hoeven niet omslachtig of verfijnd  afgestemd te worden of op een andere manier te worden voorbereid. Daarbij komt dat ze met behulp van beweegbare poolverlengingen bijzonder zacht en bijna vervormingsvrij gespannen worden. Selectieve schade of werkstuk spanningen blijven uit. Gebruikers profiteren van een maximale span nauwkeurigheid en werkstukvlakheid. Parallelliteit tot 0,02 mm zijn niet ongewoon. Vooral bij grote stalen platen of andere vervormingsgevoelige werkstukken is dit een enorm voordeel. De vlakke opspanning minimaliseert trillingen en beschermt zowel de machinespil als het snij-gereedschap en verlaagt daarmee de gereedschap- en onderhoudskosten. Door het modulaire concept van Schunk is het mogelijk om meerdere magnetische spanplaten in een  modulair ontwerp met elkaar te combineren en samen via een besturingseenheid aan te sturen. In de nieuwste besturingssystemen voorkomen gepatenteerde veiligheidscomponenten dat er kortsluiting kan ontstaan. Bovendien zijn de controle-eenheden standaard voorzien van zelfdiagnostische programma’s voor de bepaling van de stroomsterkte.

Krachtige spanblokken en klauwplaten

Het feit dat ook conventionele machineklemmen in de moderne bewerking kunnen scoren, bewijst de krachtige NC-Spanner Kontec KSX van Schunk. De compacte, storingscontour-minimale bouwwijze en een steunvlak op een hoogte van 211 mm garanderen dat de werkstukken vanaf alle kanten optimaal toegankelijk zijn. Afgestemd op de respectievelijke bewerking kan de spankracht gereedschaploos tussen de 4 kN en 40 kN worden ingesteld. Met een enkele hendeldraaiing is de herhaalbare spanprocedure in minder dan een seconde gedaan. De spanning vindt in een ruk plaats, zodat de buigspanning op de bodemconstructie wordt geminimaliseerd. Een lang geleidingssysteem en de speciale regeling van het spanmechanisme leiden tot een stijve, vormstabiele opspanning en zorgen voor optimale omstandigheden voor nauwkeurige bewerking van de tweede zijde. Zowel de aandrijving als het verstelmechanisme van de vijfassige spanners zijn volledig omsloten en dus beschermd tegen spaanders, vuil en koelvloeistoffen. Het eenvoudig te reinigen ontwerp voorkomt dat spaander nesten vormen. Afhankelijk van de bewerking kan de spanner met standaard-, aluminium- of speciale vijfas opzetklauwen worden uitgerust. Als alternatief kunnen pendulumplaten en tal van andere standaard klauwen uit het standaard span-klauwenprogramma gebruikt worden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven