‘Rol metrologie onderschat bij Industrie 4.0’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Rol metrologie onderschat bij Industrie 4.0’

Bij Industrie 4.0 is een groot deel van de aandacht sterk gericht op robots, automatisering en gegevensverzameling. De rol van metrologie wordt hierin juist onderschat. Dat stelt Faro in een gastblog op de site van de Precisiebeurs.

Nauwkeurige metingen zijn de sleutel tot het faciliteren van Industrie 4.0 of de ‘connected’ fabriek, vertelt Faro, die exposant is tijdens de Precisiebeurs. Snelle, nauwkeurige metingen verhogen de productiviteit en verlagen zowel de afval- als productiekosten, aldus Faro. Dit dankzij een nauwkeurige controle van de productieprocessen en een effectievere verificatie van de eindproducten.

2 grote trends

De leverancier van 3D-meettechniek, imaging en realisatietechnologie ziet 2 grote trends op dit gebied: in-proces-meting en bewegende metrologie van productie tot de ontwerpfase.

Met in-proces-meting worden tijdens de productie (snijden, frezen, lassen, boren, spuitgieten en polijsten) onderdelen gemeten en gevalideerd, waarbij het belang van een eindinspectie afneemt. Dit vooral vanwege de behoefte aan snelheid, productieflexibiliteit en afvalvermindering. Ondanks de beste CAD-gegevens, machines en gereedschappen kunnen onderdelen na een procesinspectie toch falen, tegen grote kosten.

“Een tweede ontwrichtende kracht is om metrologie uit de productie te halen en terug te brengen naar de ontwerptechniek”, aldus Faro. “Kan robuuste meting in krachtige CAD-tools, in combinatie met de beste productietechnologie leiden tot het overbodig worden van verificatie, zowel tijdens het proces als na de productie?” Volgens Faro zullen industrieën dit alleen invoeren wanneer de normen voor in-design metrologie door de internationale certificeringsbureaus zijn geaccepteerd.

Bekijk de hele blog op de site van de Precisiebeurs. De Precisiebeurs wordt op 14 en 15 november in Veldhoven gehouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven