ASML heeft afgelopen jaar een recordomzet van 21,2 miljard euro behaald. Dit was 14% meer dan het jaar ervoor. De winst bedroeg vorig jaar 5,6 miljard euro. De producent van wafer-machines ziet dat de vraag naar de machines nog altijd groot is. Toch zijn er onzekerheden.
“We blijven onzekerheid in de markt zien als gevolg van inflatie, stijgende rente, het risico op een recessie en geopolitieke ontwikkelingen in verband met exportcontroles”, geeft CEO Peter Wennink aan.
“Onze klanten geven echter aan dat zij verwachten dat de markt in de tweede helft van het jaar zal opveren. Gezien onze orderdoorlooptijden en het strategische karakter van lithografie-investeringen blijft de vraag naar onze systemen dus sterk.”
De vraag naar de machines is zo groot dat het bedrijf in Veldhoven fors aan het uitbreiden is.
Handelsrestricties
Wel baart het conflict tussen de VS en China over de handelsrestricties rond technologie zorgen. Op dit moment mag ASML de nieuwste EUV-machines al niet aan China verkopen.
De VS wil dat daar nog extra handelsbeperkingen bijkomen die invloed zullen hebben op ASML’s verkoop van chipmachines met oudere technologie aan China.
De winst van 5,6 miljard euro over 2022 lag iets lager dan de bijna 5,9 miljard euro van een jaar eerder. Dit is vooral toe te schrijven aan gestegen personeelskosten en r&d-kosten.
ASML verwacht dat de omzet in 2023 met 25% zal stijgen ten opzichte van 2022. Dit mede omdat er nog ruim 40 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan.
De r&d-kosten zullen dit jaar naar verwachting ongeveer 965 miljoen euro bedragen en de sg&a-kosten (verkoopkosten, algemene kosten en administratiekosten) zo’n 285 miljoen euro.
Lees ook:
ASML houdt orderboek op recordniveau (21 oktober 2022)
Wennink (ASML): “Samenwerken is noodzaak” (30 augustus 2022)