Ransomware belangrijkste bedreiging • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ransomware belangrijkste bedreiging

Zeker 40,9 miljard e-mail-dreigingen, kwaadaardige bestanden en URL’s zijn in het eerste half jaar van 2021 voor klanten geblokkeerd. Dit is een toename van 47% vergeleken met een jaar geleden. Dat meldt Trend Micro,

Ransomware was ook tijdens de eerste zes maanden van dit jaar de grootste bedreiging, getuige ook het grote aantal slachtoffers (inclusief een aantal grote namen) dat is getroffen. Derde partijen werden misbruikt om toegang te krijgen tot netwerken, in combinatie met Advanced Persistent Threats (APT)-tools en -technieken om data te stelen en te versleutelen.

Afname van 50%

Trend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity, ontdekte 7,3 miljoen van dergelijke dreigingen in het afgelopen half jaar. Dat is een afname van 50% vergeleken met vorig jaar. Deze afname kan verklaard worden door een dip in WannaCry-ontdekkingen, meer focus vanuit politie en justitie en werknemers die voorzichtiger zijn geworden. Een uitzondering op deze trend was overigens de bankensector, die een toename van 1318% in ransomware-aanvallen heeft geïncasseerd in het eerste half jaar van 2021.

Kwetsbaarheden

Ondanks dat ransomware een grote dreiging vormde voor organisaties wereldwijd in het afgelopen half jaar, was het zeker niet de enige dreiging. Het rapport van Trend Micro onthult tevens dat Business Email Compromise (BEC)-aanvallen met 4% toenamen dankzij mogelijkheden die cybercriminelen zagen met Covid-19. Ook Cryptocurrency miners waren de meest voorkomende malware, meer dan WannaCry en web shells in de afgelopen maanden.

Het Zero Day Initiative ontdekte 770 kwetsbaarheden. Dit betekent een kleine afname van 2% vergeleken met het eerste halfjaar van 2020. Verder nam het aantal unieke phishing-websites met bijna 23% fors toe, maar de ontdekking daarvan nam weer af. Mogelijk doordat er meer bewustwording is onder gebruikers die vervolgens voorzichtiger te werk gaan. In totaal zijn 164 kwaadaardige apps ontdekt die zijn gerelateerd aan Covid-19. Meer dan de helft daarvan bootste TikTok na.

Complexiteit

“De eerste stap richting het effectief mitigeren van cyberrisico’s is begrijpen op welke schaal dit gebeurt, de complexiteit ervan en de specifieke karakteristieken van het dreigingslandschap”, zegt Steven Heyde, regional director Benelux bij Trend Micro.

“Naast uitgebreide bescherming tegen snel evoluerende dreigingen, zoals ransomware, phishing en BEC, die Trend Micro biedt, geeft ons tweejaarlijkse rapport waardevol inzicht aan organisaties wereldwijd om zich beter te kunnen beschermen in een hyperverbonden wereld.”

Lees ook:

Cybercriminelen hebben industrie in vizier (13 juli 2021)

Bescherm uw bedrijf tegen ransomware (tips) (premium) (6 juli 2021)

Tips tegen ransomware op ICS (1 juli 2021)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven