Met steeds verdergaande digitalisering in maakbedrijven, neemt de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen toe. Toenemende interconnectiviteit in de industrie maakt bovendien dat de meeste van die aanvallen via een van de ketenpartners loopt, bemerkt ook ASML. Desondanks onderschatten maakbedrijven de risico’s nog altijd. Dat meldt Metaal Magazine in het julinummer.
Cybercriminaliteit is dagelijks in het nieuws. Des te opvallender is daarom een van de conclusies uit recent onderzoek van ABN Amro onder Nederlandse ondernemingen: slechts 34% van hen schat cybercriminaliteit in als een groot risico voor hun bedrijf. Een jaar geleden lag dit percentage nog op 54%.
‘Risico’s bij kleine toeleveranciers’
“Steeds meer machines zijn gekoppeld aan het netwerk of internet”, zegt David Kemps, Sector Banker Industrie bij ABN Amro. De kwetsbaarheid zit volgens hem vooral bij de kleinere toeleveranciers, die denken dat ze niet interessant zijn voor hackers. De ‘sense of urgency’ bij veel ondernemers in de maakindustrie ontbreekt.
Wereldwijd is de industrie in een jaar tijd van de 8e naar de 2e plaats opgeschoven in het rijtje meest aangevallen sectoren. Zowel in België als in Nederland vormt het midden- en kleinbedrijf een zwakke schakel. Het artikel belicht tal van cijfers over cybercriminaliteit en cyberbeveiliging.
‘Ondernemers hebben last van schaamte’
Er zijn in Nederland veel meer gevallen waarbij cybercriminelen een bedrijf stilleggen, dan we weten, schat Liesbeth Holterman in. De cybersecurity adviseur bij het Cybersecurity Centrum Maakindustrie (CCM), onderdeel van Novel-T, denkt dat ondernemers bij wie het bedrijf door criminelen wordt geraakt, last hebben van schaamte.
Holterman: “Als er een inbraak op een bedrijventerrein is, gaan de ondernemers nadenken. Heb ik genoeg maatregelen getroffen? Dat moeten we ook gaan doen als een bedrijf slachtoffer wordt van een hack. Het is jammer dat we daar niet open over durven te praten”, zegt Holterman in het artikel.
‘Plaats backup niet in hetzelfde netwerk’
Een van de eye openers in Metaal Magazine: veel bedrijven maken de fout hun backup in hetzelfde netwerk te plaatsen. Resultaat is dus dat je bij gijzelsoftware óók niet meer bij deze backup komt.
Kemps geeft aan dat het ook lang niet altijd om gijzelsoftware gaat. Soms gaan cybercriminelen veel subtieler te werk en manipuleren ze je data. “Voor doelen die wij nog niet snappen.” Naast bescherming is monitoring dus eveneens belangrijk.
In Metaal Magazine
Lees meer over manieren om de bewustwording binnen bedrijven te vergroten en cyberrisico’s te verkleinen in het julinummer van Metaal Magazine. Deze is op 13 juli uitgekomen.
Nog geen abonnee?
Bekijk de mogelijkheden
Lees ook:
Bescherm uw bedrijf tegen ransomware (tips) (6 juli 2021) (premium)