ProtoCycler verwerkt restmateriaal tot filament voor 3D-printer • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

ProtoCycler verwerkt restmateriaal tot filament voor 3D-printer

ReDeTec kan met de ProtoCycler restmateriaal omzetten in nieuwe filament voor 3D-printers (foto: ReDeTec)

Het Canadese bedrijf ReDeTec heeft de ProtoCycler ontwikkeld waarmee kunststof restmateriaal omgezet kan worden in nieuw filament waarmee weer geprint kan worden. In plaats van restmateriaal en oude prototypes weg te gooien, kunnen die nu dus worden hergebruikt.

De ProtoCycler bevat een vermaler. Dankzij een intelligent systeem kan het apparaat drie meter printmateriaal per minuut produceren. Het filament is van hoge kwaliteit en kan elke gewenste kleur krijgen. Het verwerken van de plastics PLA en ABS is geautomatiseerd, omdat dit de meest voorkomende filamenten zijn. ReDeTec is nu bezig de verwerking van andere materialen te verfijnen. Dennon Oosterman, mede-oprichter van ReDeTec, zegt: “Wij ontwikkelen technologie die helpt om op een duurzame manier te produceren. De ProtoCycler is ons eerste product. In plaats van altijd nieuw filament te kopen, kun je restmateriaal van 3D-printing, maar ook ander gebruikt materiaal recyclen. We hebben kort geleden 3D-geprint met gerecyclede deksels van koffiebekers. Voor zover ik weet zijn wij de eersten ter wereld die dat doen.”

ReDeTec doet mee aan het Autodesk CleanTech-programma dat duurzame, innovatieve bedrijven ondersteunt met gratis software. ReDeTec maakt gebruik van Autodesk Fusion 360, Autodesk Inventor en Autodesk PLM 360. Oosterman: “Inventor is de basis bij het productontwerp. Met PLM 360 kon het team de voortgang uitstekend in de gaten houden en het ontwerp doorontwikkelen. Toen we het product gingen vermarkten, maakten we steeds meer gebruik van Fusion 360. Doordat Fusion 360 heel toegankelijk is en gericht op samenwerking, kon onze industrieel ontwerper naadloos samenwerken met onze hardwarespecialist. Hierdoor duurde de ontwikkeling van concept naar een functioneel prototype weken in plaats van maanden.”

Een schematische weergave van de ProtoCycler
Een schematische weergave van de ProtoCycler

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven