De planning en integratie van cobots in lopende productieprocessen waar ook mensen werken, is nog steeds ingewikkeld. Fraunhofer IFF en Symacon (beide uit Maagdenburg) ontwikkelen in project MR_KOOP nieuwe instrumenten en methoden voor de planning van industriële robotcellen, met speciale functies voor een veilige samenwerking tussen mens en robot.
De tools moeten een vroegtijdige beoordeling van de veiligheidseisen voor fabrieken en de integratie van mens-robot-werkstations in het productieproces vereenvoudigen. Dat meldt vakblad Aandrijftechniek in het septembernummer.
Cobots (collaborative robots) zijn in opkomst. Ze kunnen met behulp van sensortechnologie hun omgeving vastleggen en flexibeler reageren op gebeurtenissen dan de eerste generatie industriële robots. Zij gaan daardoor een directe samenwerking met een machine aan, zonder dat de mens het risico loopt door de samenwerkende robot te worden verwond. In deze rol ondersteunen cobots mensen in hun werk en zorgen ze voor een betere kwaliteit en efficiëntie in de productie.
Veiligheidseisen
Cobots vinden echter nog steeds geen brede toepassing in de industrie. De hoge veiligheidseisen voor cobotsystemen vormen voor system integrators en fabrieksontwerpers nog steeds een grote uitdaging. In elk afzonderlijk geval moet nauwkeurig in kaart worden gebracht welke effecten de verschillende veiligheidssensoren hebben op het specifieke proces waarin de robot geïntegreerd is, op de directe omgeving en op de vorm van samenwerking tussen mensen en robots. De cobot mag in geen geval de persoon die dicht bij hem werkt verwonden. Ook mogen zijn reacties het productieproces niet verstoren. Als op deze essentiële vragen geen duidelijk antwoord kan worden gegeven, is het gebruik van een cobot onmogelijk.
Cobot flexibel plannen
Met de huidige planning- en ontwerpmethoden kunnen dergelijke vragen slechts in beperkte mate worden beantwoord, vindt Fraunhofer IFF (het Fraunhofer Institut für Fabrikbetrieb und –automatisierung. Het probleem is dat de bestaande tools niet zijn aangepast aan de relevante veiligheidseisen voor de samenwerking van mens en robot. Het is nu bijvoorbeeld niet mogelijk om al in de planningsfase rekening te houden met kritische veiligheidsaspecten voor de modernste robot- en assistentiesystemen. Hierdoor kan de impact van de integratie van dergelijke systemen pas later worden getest. Dit maakt het moeilijker voor bedrijven om de inzet van cobots flexibel te plannen.
Proces vereenvoudigen
In samenwerking met system integrator Symacon wil Fraunhofer-IFF deze kloof overbruggen door nieuwe tools in echte planningsprocessen van Symacon te ontwikkelen, te testen en te integreren. Beide partijen willen in project MR_KOOP de planning vooraf en de integratie van werkstations voor mens en robot in het productieproces vereenvoudigen. Daarmee krijgen bedrijven een basisgereedschap voor de planning van robotcellen met speciale functies in mens-robot-samenwerking. Volgens Symacon is de snelle en gemakkelijke planning en integratie van mens-robot-werkstations in productieprocessen een belangrijk bouwsteen op weg naar Industrie 4.0 en kan dit de beslissende factor zijn voor het succes van de technologie.