PMI op laagste punt sinds 2013 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

PMI op laagste punt sinds 2013

De Nevi PMI stond in december op 48.3. Dat is de laagste waarde sinds april 2013. Opmerkelijk is dat de PMI-daling vooral is veroorzaakt door de subsectoren halffabricaten en investeringsgoederen, terwijl de subsector consumptiegoederen juist een verbetering optekende. In november stond de PMI op 49.6. Toch blijven producenten positief.

De productie in december daalde in de grootste mate sinds mei 2009. De nieuwe orders lieten de grootste afname zien in meer dan zeven jaar. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam in de grootste mate af sinds augustus.

De afname van de inkoopactiviteiten was de grootste sinds mei 2013. Ook de voorraad ingekochte materialen daalde. De voorraad gereed product daalde voor de vierde maand op rij en de levertijden werden opnieuw langer.

Voor het eerst in bijna 5 jaar liep de werkgelegenheid terug, zij het in geringe mate. De inkoopprijzen namen in december licht toe, na een daling van twee maanden. De verkoopprijzen stegen minimaal.

Ondanks de negatieve ontwikkelingen bleven de producenten positief over de toekomst. Dit optimisme was zelfs het grootste in drie maanden, zij het historisch gezien matig.

Geen reden voor ‘alarmfase rood’

Ook prof. dr. ir. Bart Vos, Scientific Director Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI) en verbonden aan Maastricht University, ziet het in zijn redactionele commentaar “zeker niet als allemaal negatief”.

“Er is geen reden voor ‘alarmfase rood’. De werkgelegenheid deelindex kwam weliswaar voor het eerst sinds bijna vijf jaar net onder de 50.0 uit, maar het banenverlies was nog steeds gering te noemen. De zwakkere vraag speelt uiteraard een rol, maar er zijn ook aanwijzingen dat producenten moeite hebben om geschikte kandidaten voor specifieke vacatures te vinden.”

Verder ziet hij Nederland in Europa ook zeker niet als slechtst presterende economie. “De gemiddelde PMI in de Eurozone daalde van 46.6 in november naar 45.9 in december.”

“De Duitse economie scoorde, na een lichte opleving in november, met 43.4 nog slechter. Nederlandse respondenten noemen de zwakke vraag uit met name Duitsland ook als verklaring voor de verdere daling in de nieuwe exportorders deelindex. De laatste Duitse PMI-cijfers geven geen aanleiding om te verwachten dat deze situatie spoedig zal verbeteren.

Mondiaal ziet Vos reden tot voorzichtig optimisme met betrekking tot de Brexit en het handelsconflict tussen de VS en China. 

PMI

De PMI (purchasing managers’ index oftewel inkoopmanagersindex) van Nevi geeft een actuele status van de Nederlandse productiesector vanuit 12.000 inkoopprofessionals.

Een PMI-score gelijk aan 50 duidt erop dat geen verandering heeft plaatsgevonden. Een PMI onder de 50 geeft een dalende economische groei aan, evenals een geschatte afname van producten en activiteiten. Een PMI boven de 50 duidt op een groeiende economie en vertrouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven