Plaatwerkfabriek Trumpf brengt Industrie 4.0 in praktijk • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Plaatwerkfabriek Trumpf brengt Industrie 4.0 in praktijk

Trumpf presenteert tijdens de Intech 2016 een pilot plaatwerkfabriek ingericht volgens Industrie 4.0 (foto: Tim Wentink)

Trumpf presenteerde tijdens de Intech in Ditzingen (D) de volgende stap bij de praktische realisatie van Industrie 4.0. In het kader van het open huis heeft Trumpf een pilot plaatwerkfabriek ingericht die draait op een netwerk.

De processen van de plaatwerkfabriek in Ditzingen – te vergelijken met een klassiek bedrijf dat plaatwerk produceert – heeft Trumpf gedigitaliseerd. Een combinatie van TruConnect en het digitale businessplatform Axoom worden toegepast om de afzonderlijk processen te ‘vernetzen’. Zo kan een MES-systeem de status van machines vastleggen, weergeven en analyseren. Dat gebeurt papierloos, interactief en met een handheld waarop continu actuele productiemeldingen verschijnen.

Trumpf werkt al enkele jaren aan de realisatie van Industrie 4.0. “Juist omdat het onderwerp relatief abstract is, willen en moeten we in nauw contact met onze klanten staan, hen ondersteunen en al hun vragen beantwoorden. Dat verwachten onze klanten van ons, en dat is ook onze ambitie”, aldus Mathias Kammüller, directeur van de divisie Gereedschapsmachines. Met deze woorden onderstreept hij de centrale rol van Industrie 4.0. Kammüller: “De productie-unit Plaatwerk is een concreet voorbeeld van de manier waarop Industrie 4.0 functioneert. Dankzij dergelijke toepassingen kunnen we de productiviteit in de komende jaren tot wel 30% verhogen.”

Maatschappelijke gevolgen

Naast de technologische uitdagingen houdt Trumpf zich bezig met de maatschappelijke gevolgen die digitalisering van het werk met zich meebrengt. Gerard Rübling, directeur HR en in de raad van bestuur van de Trumpf-groep verantwoordelijk voor Sales en Services: “Industrie 4.0 leidt tot veranderde werkzaamheden die andere competenties van onze medewerkers verlangen. Deze competenties moeten vanwege de snelheid van de veranderingen overgedragen worden via moderne leermethoden. Daarom werken we momenteel aan een nieuw kwalificatieconcept voor de steeds meer vakoverschrijdende en procesgerichte werkzaamheden van onze medewerkers.”

Voor Trumpf staat vast dat het werk in de toekomst in hoge mate gekenmerkt zal worden door mobiliteit en flexibiliteit van de medewerkers. Daarom zijn dit ook kernpunten in de nieuwe ‘Bündnis für Arbeit’, een overeenkomst tussen bedrijf en ondernemingsraad over arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid. Over deze overeenkomst wordt op dit moment onderhandeld. Rübling: “Wij willen een werkjaar in plaats van de starre werkweek. Dat biedt het bedrijf en de medewerkers meer flexibiliteit.” Zo kunnen bijvoorbeeld productiepieken beter afgedekt worden en is het mogelijk naast vakantie langere verlofperioden op te nemen.

Partnerships spelen een centrale rol

Voor de innovatiekracht van Trumpf is de samenwerking met universiteiten, hbo’s en onderzoeksprojecten buiten de universitaire wereld belangrijk. Peter Leibinger, vicevoorzitter van de raad van bestuur van de Trumpf-groep en directeur van de divisie Lasertechniek: “De koppeling van gegevens, processen en andere zaken in netwerken kan alleen slagen in samenspel met vele spelers. Het institutionele onderzoek in projecten met meerdere partners speelt voor ons een centrale rol.” Daarom is Trumpf ook als partner betrokken bij het innovatieplatform Code_n, dat in september in Karlsruhe een groot start-upevenement organiseert. “Wij willen daar van gedachten wisselen met andere bedrijven en start-ups op het gebied van Fotonica 4.0 en de toekomst van de fotonica nieuwe impulsen geven”, aldus Leibinger. Fotonica 4.0 beschrijft hoe Industrie 4.0 met behulp van optische technologieën zich verder kan ontwikkelen.

De koppeling van gegevens, processen en andere zaken in netwerken kan alleen door samenwerking. Zo kan Trump met toestemming van klant bijvoorbeeld meekijken in het proces en de machine van de klant om vervolgens te assisteren of machineonderhoud te voorspellen (foto: Tim Wentink)
De koppeling van gegevens, processen en andere zaken in netwerken kan alleen door samenwerking. Zo kan Trumpf met toestemming van klant bijvoorbeeld meekijken in het proces en de machine van de klant om vervolgens te assisteren of machineonderhoud te voorspellen (foto: Tim Wentink)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven