Partnerschap Omron en AWL voor cobotlascel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Partnerschap Omron en AWL voor cobotlascel

Omron en AWL hebben hun krachten gebundeld door een wereldwijd strategisch partnerschap aan te gaan voor de cobotlascel. Ze kozen hiervoor om zo een volwassen oplossing in lassen met een cobot te ontwikkelen en te distribueren. Dit resulteerde eerder in de flexibele cobotlascel Qube.

Een toenemend tekort aan lasexpertise en een toenemende vraag naar flexibele en veilige lasmachines dwingt ook de techniek om te blijven innoveren, stellen beide partijen. Dit in een ‘dynamische markt van de lasindustrie’ die ieder jaar weer groeit.

AWL heeft expertise op het gebied van procesverbetering en lassen, terwijl de kracht van Omron ligt in automatiseringsoplossingen die mens en machine ondersteunen. Deze samenwerking heeft eerder geresulteerd in de ontwikkeling van Qube, een lascel met collaboratieve robot.

Twee opties robotlassen

Binnen de automatiseringsindustrie kenden we tot nu toe eigenlijk twee manieren van lassen met robots: de high-end robotlascellen of laagdrempelige cobots op een lastafel”, stelt Tom Vrugteveen, sales engineer van AWL.

De robotlascel is zeer geschikt voor het produceren van grote aantallen, maar de investering is voor veel bedrijven te hoog.

Tom Vrugteveen (AWL) (links) krijgt het ‘Certified OEM partnership-bord’ uit handen van Stephen Pruiksma (Omron Benelux) (foto’s: AWL/Omron).

Voor kleinere series zijn cobots op een lastafel daarentegen de beste optie. “Maar wat als je nu als producent tussen deze categorie valt – wat als je series maakt van 100 tot 1000 stuks en deze series ook nog eens variëren van producttype?”, legt hij uit.

“Of wat als je wél kan groeien door de stijgende vraag naar producten, maar je maar een beperkt aantal lasspecialisten in huis hebt?”

Qube combineert beide opties

Vrugteveen wijst op Qube als dé oplossing. “Met Qube kan iedereen zonder laservaring in een kwartier tijd flexibel, efficiënt en veilig (de cobot leren) lassen”, vult Stephan Pruiksma, manager business development Benelux en innovation manager van Omron Benelux, aan.

“Met het eenvoudige bedieningspaneel heb je in een handomdraai de cobot geprogrammeerd en kan de productie starten. Daarnaast kunnen robots en medewerkers nu zij aan zij samenwerken op een efficiënte manier – iets wat in de laswereld, vanwege de veiligheid, niet voorkomt.”

Lees ook:

Cobotlascel ook voor kleine batches (11 januari 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven