Opdracht Limas van NLR voor vijfassige Matec • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Opdracht Limas van NLR voor vijfassige Matec

De rondassen van de Matec die NLR aanschaft, zijn voorzien van spelingsvrije torquemotoren met een hoge dynamiek in combinatie met nauwkeurige meetsystemen (foto: Limas)

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft onlangs een bestelling geplaatst voor de levering van een vijfassig Matec bewerkingscentrum. NLR is de kennisonderneming in Nederland op het gebied van lucht- en ruimtevaart. NLR gaat het Matec bewerkingscentrum gebruiken voor het fabriceren van nauwkeurige windtunnelmodellen van nieuwe vliegtuigen en voor het fabriceren van nauwkeurige optische frames voor  meet- instrumenten in wetenschappelijke satellieten. 

Bij het NLR werken ongeveer 650 mensen, verdeeld over een locatie in Amsterdam en in Marknesse (Flevoland). De jaarlijkse omzet van het NLR bedraagt ongeveer 75 miljoen euro. Voorafgaande aan de aanbesteding is er in opdracht van NLR door een technisch adviesbureau een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van nauwkeurigheden en dynamische eigenschappen waarbij ook de stabiliteit een belangrijke rol speelde. Hiervoor zijn er in de productie van Matec diverse metingen en testen verricht.

Klein oppervlak

Naast hoge dynamische- en nauwkeurigheidseisen moest de machine over een zo groot mogelijk vijfassig bereik op een zo klein mogelijk oppervlak beschikken. In overleg tussen NLR, Matec en de Nederlandse importeur, Limas CNC Machinery uit Neer, is een machine geconfigureerd met een werkbereik van 2000 mm x 800 mm (X-Y) met een vast bed, zwenkkop en een geïntegreerde rondtafel met een afmeting van 1000 mm. Het is een compacte machine waarmee werkstukken met een diagonaal tot 1240 mm, vijfassig simultaan bewerkt kunnen worden.

Met Heidenhain

De machine krijgt een Heidenhain TNC 640 besturing met de nieuwste softwareopties ten behoeve van dynamiek en nauwkeurigheid waaronder CTC  (cross  talk compensation). Er is gekozen voor een motorspindel met een toerentalbereik van 0-15.000 toeren, 30 kW vermogen en een hoog draaimoment waardoor bewerkingen in zowel staal, aluminium als titanium mogelijk zijn. Er zal ook composiet op de machine bewerkt worden. De machine wordt medio juni geleverd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven