Ga naar hoofdinhoud

Ondernemerstraining voor starters Oeganda

Cuwede (Community Uplift And Welfare Development) organiseert trainingen zodat metaal- en houtbewerkers in Oeganda een eigen bedrijf kunnen starten. Met hulp uit Nederland kunnen 40 startende technisch ondernemers aan de slag. De ondernemerstraining duurt een jaar en is zeer praktijkgericht. Dat meldt Gered Gereedschap.

Naast de vakinhoudelijke vaardigheden ligt de nadruk bij de ondernemerstraining vooral op het aanleren van ondernemersvaardigheden en soft-skills. Ook worden de jongeren bijvoorbeeld geholpen bij het schrijven van een businessplan en kunnen ze er terecht voor microkredieten. Dat verhoogt hun kansen aanzienlijk op een beter bestaan.

‘Genoeg kansen’

“Voor jongeren die net van school afkomen is hier nauwelijks werk bij bedrijven”, zegt James Kumakech, projectmanager bij Cuwede in het noorden van Oeganda. “De enige optie is vaak om een eigen bedrijf te starten. En dan zijn er voor hen ook echt genoeg kansen.”

Voor een succesvolle start ontbreekt het de jongeren nog wel vaak aan de juiste vaardigheden, geeft hij aan. Daarom is de organisatie COD Lab gestart. “In COD Lab trainen en coachen we jonge vakmensen, timmermannen, metaalbewerkers of kleermakers, bij het starten van een eigen bedrijf.”

Tweemaal 6 maanden

In het praktijkgerichte traject, dat maximaal een jaar duurt, worden gedurende de eerste 6 maanden de vakinhoudelijke vaardigheden van de jongeren aangescherpt. Verder traint COD Lab de jongeren in ondernemersvaardigheden en soft-skills. “Tijdens de training maken we producten voor de lokale markt, zodat ze direct leren hoe de markt werkt.”

In de tweede 6 maanden worden zij gecoacht bij het daadwerkelijk opstarten van hun bedrijf. “We helpen bij het schrijven van een businessplan en denken mee over de locatie van hun bedrijf en welk product of welke dienst ze willen leveren”, aldus Kumakech

Kleine starterslening

De startende vaklieden kunnen bij COD Lab ook terecht voor een kleine lening. Bijvoorbeeld voor bouwmaterialen of de aanschaf van gereedschappen en machines. Zij krijgen dat bij een ‘normale’ bank vaak niet voor elkaar, omdat ze geen onderpand hebben. “Daarom is de microkredietfaciliteit van COD Lab zo belangrijk.”

Voor 40 jongeren

Cuwede wil samen met Gered Gereedschap 40 jongeren via een studiebeurs deze 1-jarige ondernemerstraining laten volgen. De kosten voor deze training bedragen 465 euro. De organisatie vraagt donaties om dit mogelijk te maken.

Meer informatie

Ondernemerstraining

Er is in totaal dus 18.600 euro nodig. Iedere gift is welkom. Bijdragen kunnen overgemaakt worden op NL 34 TRIO 021 21 12 430 ten name van Gered Gereedschap. Of doneer direct via iDEAL op website www.geredgereedschap.nl/doneer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven