NTS investeert in 3D-metaalprinter • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

NTS investeert in 3D-metaalprinter

NTS zet verder in op additive manufacturing (AM). Het bedrijf investeert op haar locatie in Drachten in een MetalFabG2 3D-metaalprinter. Hierdoor kunnen hightech OEM’s profiteren van kortere doorlooptijden, meer efficiency en beter presterende onderdelen, stelt het bedrijf.

“Onze capaciteiten op het gebied van additive manufacturing zijn een geweldige aanvulling op onze bestaande competenties en vormen de kern van onze bedrijfsstrategie”, aldus Tjarko Bouman, CEO van NTS-Group.

Toegevoegde waarde

“We proberen voortdurend om onze toegevoegde waarde voor hightech OEM’s te verbeteren door een kostenefficiëntere productie, een kortere time-to-market en een snellere ontwikkeling van prototypes te bieden.”

AM wordt door toonaangevende hightech OEM’s steeds meer als een volwaardige productiemethode beschouwd, aldus het bedrijf. “Ze zien al jaren de voordelen van deze technologie, waarvan inmiddels is bewezen dat deze onderdelen kan produceren die consistent voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen.”

Ook vanwege druk op toeleveringsketen

Behalve deze voordelen, speelt ook de druk op de toeleveringsketen die OEM’s momenteel ervaren een belangrijke rol, stelt NTS. “Bij AM zijn de doorlooptijden aanzienlijk korter dan bij conventionele productiemethoden.”

De nieuwe industriële MetalFabG2-printer van Additive Industries beschikt over drie grote bouwruimtes en vier lasers.

“Zo zijn onze klanten verzekerd van een hoge productiviteit en consistente kwaliteit”, vertelt Bouman. “We werken aan een breed scala aan toepassingen voor onze belangrijkste klanten.”

Al sinds 2013 AM-experimenten

NTS experimenteert al sinds 2013 met AM. Het bedrijf heeft via verschillende samenwerkingsverbanden haar competentie op dit gebied kunnen ontwikkelen.

Zo was NTS een van de oprichters van AddLab (inmiddels AddFab), een 3D-printbedrijf dat de ambitie heeft om hoogwaardige 3D-geprinte metalen onderdelen te ontwikkelen voor een breed scala aan hightech en high-end productietoepassingen.

Ook bood de NTS-locatie in Drachten onderdak aan een 3D-printer van een ander consortium dat actief met de technologie werkte.

Eigen MetalFab 3D-printer

De expertise en ervaring die het 3D Printing Competence Team van NTS via deze initiatieven opdeed, speelde een doorslaggevende rol bij de beslissing om een MetalFabG2 aan te kopen.

Klanten wegwijs maken

Op deze manier kan de onderneming haar klanten een aanzienlijke in-house productiecapaciteit bieden.

“Wij maken onze klanten wegwijs in de wereld van 3D-printing, te beginnen met een snellere en efficiëntere productie van conventionele onderdelen”, vertelt René Vlaskamp, Fellow bij NTS-Group.

Onderdelen opnieuw ontwerpen

“De volgende stap is het veranderen van de engineering mindset. In die fase gaan we samen belangrijke onderdelen opnieuw ontwerpen met additive manufacturing in ons achterhoofd om de toegevoegde waarde optimaal te benutten.”

Op deze manier worden geconsolideerde onderdelen geproduceerd én de prestaties van de onderdelen aanzienlijk verbeterd.

Onderdeel lichter en beter presterend

“Een lichter en beter presterend onderdeel stelt OEM’s bijvoorbeeld in staat om de efficiency van hun toepassingen nog verder te verbeteren”, zegt Vlaskamp.

Met de nieuwe 3D-printer kan NTS titanium, rvs en aluminium printen. Het gebruik van andere exotische materialen is nog in ontwikkeling.

Lees ook:

NTS bouwt ultra-precisiefabriek in Drachten (26 april 2021)

3D-printmarkt blijft sterk groeien (17 maart 2017)

Kaak Group neemt MetalFAB1 metaalprinter in gebruik (22 september 2016)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven