NTS bouwt ultra-precisiefabriek in Drachten • Metaal Magazine
Nieuws

NTS bouwt ultra-precisiefabriek in Drachten

NTS wil op een zichtlocatie langs de A7 in Drachten een ‘fabriek van de toekomst’ bouwen. Het pand zal worden gebouwd om te voldoen aan de grote vraag naar ultra-precisie onderdelen. Deze vraag, zo verwacht het bedrijf, gaat verder toenemen door ontwikkelingen als 5G en IoT, autonoom rijden, toenemende complexiteit van componenten en het tekort aan chips.

NTS investeert in een ‘toekomstbestendig, duurzaam pand’ met ‘optimale condities’ om ultra-precisie onderdelen te produceren. NTS Norma Drachten is wereldwijd bekend om precisieverspaning en ultra-precisie onderdelen voor markten in de halfgeleiders-, medische technologie, life sciences & analytical en optica.

Nieuwe fabriek

“Om aan de verwachte vraag naar ultra-precisie onderdelen te kunnen voldoen, hebben we een fabriek nodig met optimale omstandigheden”, zegt Klaas Geschiere, algemeen directeur van NTS Norma in Drachten. “Daarom hebben we besloten een nieuwe fabriek te bouwen. Momenteel huren wij een bestaand gebouw. Als het gaat om optimale omstandigheden en inrichting, sluit het huidige gebouw niet aan bij onze toekomstige ambities.”

“De toegenomen vraag waar NTS in Drachten mee te maken krijgt, is mede het gevolg van een tekort aan chips”, legt CEO van NTS, Tjarko Bouman, uit. “We hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en we verwachten dat de vraag in de toekomst zal blijven groeien als gevolg van ontwikkelingen als IoT, 5G en autonoom rijden. Een groot deel van onze business komt uit de semicon industrie, maar ook onze medische en analytische markten zullen blijven groeien.  In Drachten zaten we simpelweg aan het maximum van onze capaciteit.”

Klaas Geschiere, algemeen directeur van NTS Norma Drachten, (links) en Tjarko Bouman CEO van NTS naast een sfeerimpressie van het nieuwe pand (foto en sfeerimpressie: NTS).

‘Op grenzen van maakbaarheid’

“Daarnaast zijn de trend tot miniaturisering en de daarmee gepaard gaande complexiteit belangrijke drivers voor onze groei”, zegt Geschiere. “Omdat componenten steeds kleiner en complexer worden, bevindt wat wij doen zich steeds meer op de grenzen van de maakbaarheid, en daarom komen klanten naar ons toe. Daarnaast is het voor klanten een absoluut voordeel dat NTS veel disciplines onder één dak heeft. We hoeven dus zo min mogelijk uit te besteden.”

“Een nieuw gebouw kan volledig aan onze eisen worden aangepast”, vervolgt hij. “Het zal voldoen aan alle voorwaarden die we nodig hebben om te produceren en aan alle duurzaamheidseisen die we aan NTS-gebouwen hebben gesteld. En het biedt ons de mogelijkheid tot digitalisering en geavanceerde productietechnieken

‘Fabriek van de toekomst’

“Als je op microniveau werkt, zijn zaken als vloerstabiliteit, optimale luchtkwaliteit, routing, goed ontworpen reinigingslijnen en de juiste machines op de juiste plaats essentieel”, aldus Geschiere. “Je zou kunnen zeggen dat ons gebouw een fabriek van de toekomst wordt.”

Met de bouw van het nieuwe pand wordt geanticipeerd op de ‘roadmap voor de toekomst’. Dat betekent dat niet direct het hele kavel gebruikt wordt. Er blijft ruimte behouden om in de toekomst flexibel te zijn. “Op die manier kunnen we blijven voldoen aan de groeiende vraag naar ultraprecieze componenten.”

Investeren in mensen

“Wat het nieuwe gebouw betreft, zitten we nu in de ontwerpfase”, vervolgt hij. “We hebben eerst gekeken naar de techniek, naar wat we nodig hebben en wat dat betekent voor het ontwerp. Daarna gaan we in gesprek met architecten, aannemers en andere partijen.”

Ook de medewerkers worden nauw bij het ontwikkelingsproces betrokken. Zo is van elke afdeling iemand vertegenwoordigd in de overleggroep, geeft Geschiere aan.

‘Prettige werkomgeving’

“We willen een prettige werkomgeving creëren. Duurzaamheid zit niet alleen in een gebouw en energiegebruik, maar vooral ook in betrokken werkgeverschap. Daarom investeren wij in onze mensen en hun ontwikkeling. Onze cultuur is die van een familiebedrijf, mensen die hier werken hebben een enorme passie voor hun werk.”

“Onze medewerkers zijn een mix van goed opgeleide vakmensen en een aantal hoog opgeleide medewerkers. Hiervoor maken we gebruik van de talentenpool die in de regio aanwezig is. Naast scholen voor middelbaar beroepsonderwijs en Hogescholen hebben wij ook contact met onder andere de Rijksuniversiteit Groningen. “

‘Goede mensen welkom’

Volgens hem trekt het bedrijf veel mensen. “Ook voor mensen die hun loopbaan elders in het land zijn begonnen, maar later weer in Friesland willen komen wonen, zijn wij een aantrekkelijke werkgever. Goede, ervaren mensen zijn altijd welkom.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven