Meettaster op Makino oliedraadvonker • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meettaster op Makino oliedraadvonker

Met een meetaster op de oliedraadvonkmachine UPV-5 bepaalt Makino de positie van een opgesoldeerde PKD plaat (PKD is polykristallijn diamant). Op deze manier kan draadvonken bij de productie van PKD-beitels een interessant alternatief zijn voor het meer langzame slijpen voor het aanbrengen van de gewenste plaatvorm.

Het meetsysteem met een meettaster bestond bij Makino al voor draadvonkers die eroderen met water. Het voordeel van de UPV-5, zoals gedemonstreerd tijdens de EMO Hannover 2011, is dat deze machine vonkt in olie. De tot drie keer kleinere mogelijke vonkspleet resulteert in een betere profielnauwkeurigheid en er is geen corrosie mogelijk.

 

De width =

De oliedraadvonker UPV-5 van Makino kan ‘gewoon’ met 0,25 mm vonkdraad werken. Traditioneel werken oliedraadvonkers met dunne draden. De dikkere draad van 0,25 mm is voor deze PKD-toepassing mogelijk en biedt een uitkomst vanwege de hogere snelheid. De grotere radius vormt geen belemmering (foto’s: Reinold Tomberg)

  

PKD in aerospace

Vooral in de aerospace is PKD in toenemde mate populair als remedie voor de hogere slijtage aan frezen vanwege veelvuldig gebruik van glasvezel in vezelversterkte laminaten. Na het insolderen van het PKD in de voorgeslepenhouder dient de freesvorm weer aangebracht te worden. Slijpen gaat, maar is langzaam en kostbaar. Vandaar dat draadvonken een prima alternatief biedt. Met de meettaster wordt bepaald waar de PKD-plaat precies ligt na het solderen.

  Meetresulaat width =

De positie van de PKD-plaat wordt op de mikrometer nauwkeurig gemeten, waarna automatisch correctie met behulp van de C-as en de stand van de draad gerealiseerd wordt. In ons land wordt Makino vertegenwoordigd door Produtec.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven