Mecanitzats Muntada bouwt MotoGP racesimulator • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mecanitzats Muntada bouwt MotoGP racesimulator

Voor het bewerken van de as voor de rembeweging en de as voor de zijwaartse beweging wordt de ST-30Y-draaimachine ingeschakeld (foto: Mecanitzats Muntada)

Mecanitzats Muntada in Barcelona (ES) heeft voor motorcoureurs in de MotoGP een drieassige simulator ontwikkeld voor indoortraining. De simulator wordt gebouwd met behulp van een Haas ST-30Y. De simulator wordt gebruikt om vertrouwd te blijven met racecircuits.

Mecanitzats Muntada heeft slechts één machine van Haas,  een ST-30Y-draaimachine met aangedreven gereedschappen en Y-as, maar dit is voldoende voor de werkzaamheden die het bedrijf uitvoert. “De meeste van onze huidige opdrachten zijn kleine series complexe onderdelen voor de foodsector, de farmaceutische sector en de luchtvaartsector. We maken veel mallen en matrijzen. Daarnaast maken we ook onderdelen voor de motorsport, waarvan sommige in opdracht van rallyteams. Bovendien maken we ook behuizingen voor de gyro-gestabiliseerde videocamera’s die worden gemonteerd op de achterkant van de MotoGP-motoren”, aldus eigenaar Joaquim Muntada.“We hebben onze Haas vooral gekocht om het aantal opspanningen te beperken voor werkstukken. We verspanen vooral kleine series. Daarom is het van cruciaal belang de setuptijden te kunnen verkorten. De ST-30Y is volgens Muntada een machine met een hoge stijfheid: er is geen trilling, in tegenstelling tot bij de machines die eerder werden gebruikt. De aangedreven gereedschappen op de Haas-machine maken frezen met een hoog koppel mogelijk voor off-center frezen, boren en tappen. Er is meer dan 100 mm verplaatsing over de Y-as, wat de nodige flexibiliteit biedt.

MotoGP-simulator

“Verspanen in onderaanneming is onze broodwinning sinds jaar en dag”, vervolgt Muntada. “Maar in kalme periodes betrapte ik me erop dat ik toe was aan een uitdaging. Daarom besloot ik om een eigen product te ontwikkelen en te bouwen: de MotoGP-simulator CKU Sport Fitness”. Om de simulator te ontwikkelen heeft het Spaanse bedrijf samengewerkt met een motorcoureur en een mecanicien van het officiële fabrieksteam van Yamaha in de MotoGP. De CKU Sport Fitness is officieel goedgekeurd door de MotoGP-organisatie. Marc Márquez, Valentino Rossi en Tito Rabat maken er al gebruik van om hun gevoel van vertrouwdheid met verschillende circuits niet kwijt te raken. Krikken die worden aangedreven door servomotoren, zorgen voor de beweging van de simulator over de assen om het versnellen, remmen en aansnijden van bochten te simuleren. De gebruiker van de simulator zit voor een scherm met real-time beelden van MotoGP-rijders die rondes rijden met racesnelheden. Voor het bewerken van de as voor de rembeweging en de as voor de zijwaartse beweging wordt de ST-30Y-draaimachine ingeschakeld.

Haas ST-30Y
De Haas ST-30Y-draaimachine wordt vooral gebruikt bij de bewerking van kleine series. Korte insteltijden zijn daarom van groot belang

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven