“Onnodig en provocerend; uitzonderlijk agressief en protectionistisch.” Zo reageert FPT-Vimag-directeur Ramon Dooijewaard, op importheffingen voor staal en aluminium die de VS nu toch oplegt aan de EU. Tata Steel is teleurgesteld.
“Dit past niet in de moderne globale economie”, zegt Dooijewaard. “Met dit roekeloze gedrag stuurt Amerika aan op een handelsoorlog. Daarin zullen alleen verliezers zijn.”
Juist de leden van FPT-VIMAG, de machinebouw en productietechnologiebedrijven in Nederland, merken het als staal in prijs stijgt, stelt Dooijewaard.
Investeringen uitstellen
“Het houdt in dat staalverwerkende bedrijven investeringen langer uitstellen. Trump zorgt op deze manier voor onzekerheid in de globale markt rond productietechnologie.”
De VS heeft de maatregel tot 2 keer toe uitgesteld, maar sinds 1 juni is het van kracht geworden. Het gaat om een importheffing van 25% op staal en 10% op aluminium.
‘Wij dumpen geen staal’
Tata Steel is teleurgesteld dat de VS heeft besloten tot deze heffingen. “Wij dumpen geen staal, de nationale veiligheid van de VS is niet in het geding en Amerikaanse bedrijven zijn afhankelijk van ons staal”, zegt Tata Steel.
“Een groot deel van de producten die Tata Steel Nederland aan de VS levert is uniek en kan niet in Amerika worden gemaakt. Onze klanten in de VS zijn afhankelijk van ons staal. Met onze producten versterken wij juist de Amerikaanse economie.”
‘Geen keuze’
De EU heeft direct tegenmaatregelen aangekondigd met heffingen op Amerikaanse producten. Dooijewaard staat hier volledig achter. “Amerika laat ons geen keuze.”
Ook Tata Steel vindt adequate tegenmaatregelen van de EU noodzakelijk. “Het is belangrijk om duidelijk te maken dat de EU deze importtarieven niet accepteert.” Wel pleit het concern ervoor dat de Nederlandse overheid en de Europese Commissie in contact blijven met de Amerikaanse overheid.
Tata Steel hoopt dat de VS, net als in 2002, tot de conclusie komt dat importtarieven op staal averechts werken, waarna dat land ze snel weer van tafel haalt.
4 miljard euro omzet
De Nederlandse machinebouw is jaarlijks goed voor ruim 4 miljard euro directe omzet; meer dan de totale jaarlijkse visserij-export van Nederland.
De uitvoer van staal uit Nederland naar de VS was vorig jaar goed voor 570 miljoen euro, aldus CBS-cijfers uit april.
Tata Steel Nederland exporteert 10% van de staalproductie naar de VS, ter waarde van een half miljard euro. Dat is zo’n 12,5% van de omzet van het staalconcern.
Duitsland belangrijker
De totale staalexport naar Duitsland is voor Nederland overigens veel belangrijker. Van de 9 miljard euro aan staal die Nederland in 2017 verscheepte naar het buitenland ging 30% (ter waarde van ongeveer 2,7 miljard euro) naar Duitsland.
Na Duitsland zijn België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste afnemers van Nederlands staal. De VS volgt daarna met 6%.