Nieuws

Maand uitstel EU voor importheffing VS

Tata Steel IJmuiden.

De Amerikaanse president Trump heeft de EU nog dertig extra dagen gegeven voordat importheffingen op staal (25 procent) en aluminium (10 procent) worden ingevoerd. Tot die tijd wordt verder onderhandeld. Het uitstel geldt ook voor Canada en Mexico.

Trump kondigde de heffingen begin maart aan om de eigen staalindustrie beschermen tegen import van goedkoper staal. De EU, Canada, Mexico en een aantal Zuid-Amerikaanse landen kregen uitstel tot 1 mei. Voor Aziatische staalproducenten waren de heffingen al direct van kracht.

Nu is het uitstel voor de EU, Canada en Mexico verlengd tot 1 juni. Daarmee kon een directe handelsoorlog met de EU worden voorkomen. De Europese Commissie dreigde namelijk met heffingen op de import van Amerikaanse producten, zoals Harley Davidson-motorfietsen, Amerikaanse whisky, pindakaas en spijkerbroeken.

Onzekerheid blijft

De heffingen zijn echter nog niet van de baan. Daardoor is de situatie volgens de Europese Commissie nog steeds onzeker. Dat maakt dat Europese producenten geen langetermijncontracten kunnen afsluiten of specifiek kunnen investeren.

De EU exporteert jaarlijks voor 6,4 miljard euro staal naar de VS. Na Duitsland is Nederland binnen de EU de tweede staalexporteur naar de VS. Vorig jaar leverde Tata Steel in IJmuiden (foto) voor 570 miljoen euro aan staal aan de VS; vooral in de vorm van producten die dat land zelf niet kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven