Lichtgewicht remtrommel SAF dankzij MMC • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lichtgewicht remtrommel SAF dankzij MMC

De as van SAF zoals geëxposeerd op de IAA. In het midden is de koolstofvezelversterkte as goed zichtbaar, rechts het aluminium deel van de remtrommel (foto's: SAF en Paul Quaedvlieg)

Op de stand van SAF-Holland stond tijdens de IAA Nutzfahrzeuge veel nieuws in het teken van lichtgewicht. Naast een aantal nieuwe assen van het type SAF Intra S en Intra R, toonde de assenfabrikant een tweetal 9-tons as-prototypes van koolstofvezel, waarvan één met schijfremmen was voorzien en de andere met lichtgewicht trommelremmen was uitgerust.

Het aslichaam van koolstofvezel wordt op een speciale manier permanent verbonden met de draagarmen. Bij voorkeur worden deze ook van lichtgewicht materiaal gemaakt, bijvoorbeeld aluminium. Het gewichtsvoordeel met een koolstofvezel-as is minstens 30 kg per as. Dit heeft weer voordelen voor de transporteur die meer lading kan meenemen. Anderzijds wordt er minder brandstof verbruikt en is er minder emissie.

In het midden het koolstofvezelversterkte deel van de as-constructie
In het midden het koolstofvezelversterkte deel van de as-constructie

Metaal-matrix-composiet

De pneumatische trommelrem SAF-Direct is voorzien van een aluminium MMC remtrommel. De remtrommel wordt via een innovatief productieproces gemaakt. In een metaalspuitgietproces wordt de remtrommelbehuizing van aluminium om een opgeschuimde, poreuze, aluminium-keramiek vorm gespoten. Dankzij het poreuze oppervlak verbinden zich het aluminium en het keramiek vormgesloten met elkaar. Hierdoor ontstaat de een metaal-matrix-composiet (MMC). De remtrommel gebruikt de eigenschappen van beide materialen. De bijzonder harde keramieklaag is zeer slijtvast, terwijl het aluminium ervoor zorgt dat het gewicht van de complete as met minstens 30 kg daalt. Een groter remoppervlak zorgt bovendien voor een optimale warmte-afgifte. Volgens SAF-Holland wordt deze lichtgewicht en onderhoudsvriendelijke trommelrem leverbaar vanaf 2017.

De nieuwe remtrommel, dankzij het aluminium buitendeel is de eigen massa verlaagd
De nieuwe remtrommel, dankzij het aluminium buitendeel is de eigen massa verlaagd

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven