‘Levertijd loopt op. Werk blijft liggen’ • Metaal Magazine
Nieuws
(foto: ASML)

In de industrie blijft steeds meer werk liggen omdat levertijden oplopen. Toch slagen producenten er gemiddeld genomen nog altijd goed in extra werkvoorraden op te bouwen. Maar dat wil niet zeggen dat onbelemmerd geproduceerd kan worden. Duurdere grondstoffen, materialen en componenten maken dat de marges in industrie onder druk staan, zegt sectoreconoom Edse Dantuma van ING Economisch Bureau.

Een tekort aan enkele kritische materialen of componenten kan hele productielijnen tot stilstand brengen. En niet alleen chips zijn steeds schaarser, ook de beschikbaarheid van andere elektronicacomponenten, plastics en bepaalde staalsoorten staat onder druk, aldus Dantuma in zijn sectoranalyse.

18% ondervindt hinder

Steeds meer ondernemers in de industrie lopen tegen de grenzen van hun capaciteit aan, geeft ook het CBS aan. Ze ondervinden belemmeringen in de productie, vooral door tekorten aan ‘productiemiddelen, materiaal, ruimte’. Had in het eerste kwartaal van 2021 zo’n 5% van de industriële ondernemers daarmee te maken, in het tweede kwartaal was dit opgelopen tot 18%, aldus de CBS.

“Industriebedrijven teren al geruime tijd op hun voorraden gereed product in om aan de vraag te kunnen voldoen”, geeft Dantuma aan. “Sinds eind vorig jaar neemt de hoeveelheid nog op te starten en onderhanden werk doorlopend toe. De sterk oplopende levertijden remmen de productiegroei in toenemende mate af.”

‘Meer winst, maar margedruk’

Ondanks dat het CBS een forse industriële omzetkrimp van ruim 8% in 2020 optekent, hebben mkb-bedrijven in de industrie volgens een SRA-jaarrekeninganalyse gemiddeld bijna 15% meer winst gemaakt. De tijdelijke corona-steunmaatregelen hebben hieraan bijgedragen.

Via de NOW-regeling heeft de overheid in 2020 zo’n 2 miljard euro aan loonkosten van zwaar getroffen bedrijven voor zijn rekening genomen. Terwijl de omzet voor het eerst in twee jaar weer substantieel groeit, staan de winstmarges in 2021 onder druk.

‘Metaalproducenten zien kosten oplopen’

Het snelle herstel van de olie- en gasprijs en de industriebrede materiaalschaarste doen de industriële inkoopprijzen sterk oplopen. Vooral bedrijven die op aardolie gebaseerde producten voortbrengen zoals chemie- en kunststofproducenten en bedrijven met energie-intensieve productieprocessen zoals metaalproducenten zien de kosten rap oplopen.

Producenten trachten de hogere inkoopkosten in hogere afzetprijzen door te berekenen. Maar dat gaat veelal niet in het tempo van de kostenstijgingen. Daardoor staan de winstmarges onder druk.

‘Technologische industrie trekt de kar’

Van de drie grote industrietakken laat de technologische industrie dit jaar naar verwachting de hoogste productiegroei zien (+8%). De inhaalslag is groter door de relatief forse krimp in 2020. De impulsen van thuiswerken en voortgaande digitalisering tikken hier bovendien het hardst aan.

Aan de andere kant drukken de chiptekorten het meest op de groei van autofabrikanten en toeleveranciers. Zij zijn veelal niet de grootste klant van chipleveranciers en staan daardoor niet voor in de rij bij nieuwe orders. Bovendien hebben zij altijd zeer kleine voorraden aangehouden.

‘ASML, ASMI, NXP en Besi profiteren’

Producenten in de halfgeleiderindustrie, zoals ASML, ASMI, NXP en Besi profiteren juist van de grote vraag naar chips, evenals hun toeleveranciers.

De voedingsindustrie groeit pas in de tweede jaarhelft weer, als de vraag vanuit de horeca weer op niveau is (en er geen nieuwe lockdowns komen).

Chemiebedrijven zien hun afzet aan automotive verbeteren en aan de internationale bouw herstellen. Hun productie groeit per saldo beperkt. Een grote inhaalslag blijft uit, doordat 2020 geen heel slecht jaar is geweest voor de vroegcyclische chemiesector.

‘Onzekerheden blijven’

De onzekerheden met betrekking tot de versoepelingen van de coronamaatregelen en de ontwikkeling van het coronavirus blijven, concludeert Dantuma. De onzekerheidsmarge rondom de ramingen in dit vooruitzicht blijft daardoor groter dan gebruikelijk.

Wel ziet hij de industriële productie, na een flinke krimp in 2020 (-4,3%), herstellen in 2021 (+4%).

Een aantrekkende export en meer binnenlandse consumptie en investeringen zorgen voor een inhaalslag, maar de verstoorde toelevering remt de groei in toenemende mate.

Marges staan onder druk door duurdere grondstoffen, materialen en componenten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven