Ga naar hoofdinhoud

Leidraad circulair productpaspoort (CPP) verbreed

Er is een vernieuwde versie beschikbaar van de Leidraad circulair productpaspoort (CPP)/materialenpaspoort voor de maakindustrie. Leveranciers van procesinstallaties en machines hebben in een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie de eerste versie nu gevalideerd en verbreed. In deze ‘Leidraad 2.0’ zijn de inhoud, randvoorwaarden en het gebruik van een CPP specifiek uitgewerkt voor procesinstallaties en machines.  

Transparantie over herkomst, eigenschappen, gebruik en beschikbaarheid van materialen met betrouwbare en consistente data zijn enkele voorwaarden voor een circulaire transitie. Dat is ook terug te zien in het door de Europese Commissie gepresenteerde pakket van maatregelen.

Doel is om duurzame producten de norm te maken en Europa minder afhankelijk te maken van grondstoffen.

Vooruitlopen op Europese ecodesign-wetgeving

De aankomende wetgeving over het ecologisch ontwerp voor duurzame producten oftewel het ‘ecodesign’ zal grote impact hebben op de maakindustrie. Het vraagt ook om nadrukkelijke data-informatievoorziening.

Een CPP helpt bedrijven om essentiële stappen richting circulariteit te nemen en voor te sorteren op Europese regelgeving die er aan zit te komen op het gebied van duurzaamheidsinformatie op productniveau. 

Het onderwerp gaat steeds meer leven bij leveranciers, stelt Jasper Lipsch, programma-manager Duurzaamheid bij Swinkels Family Brewers; een van de partijen die bijdroeg aan het project ‘Circulair productpaspoort machinebouw food’.

Wel ziet hij dat het voor de leveranciers nog lastig is om een goed materiaalpaspoort in te vullen. (In deze video vertelt hij over zijn ervaringen in het project met leverancier Flowfirm.) 

UPCM stelt het ontwikkelde format beschikbaar voor gebruik door bedrijven in de maakindustrie die vooruit willen lopen op (Europese) sectorregels.

Hiermee krijgen maakbedrijven onder andere een handvat voor de typen data die terug kunnen komen in een materialenpaspoort en die opgevraagd kunnen worden door externe partijen zoals opdrachtgevers en controlerende instanties.

De leidraad kan daarnaast gebruikt worden om het aanleveren van ‘minimaal benodigde circulaire informatie’ te stimuleren en zodoende inzicht te krijgen in de mate van circulariteit van een product of dienst.

Leidraad Circulair productpaspoort

Het project ‘Circulaire transitie door transparantie’ vond in 2020 plaats. In dit project is een uitvraag gedaan naar een circulair materialenpaspoort voor ICT-hardware van de rijksoverheid.

Aan de hand hiervan is de eerste leidraad voor een circulair materialenpaspoort in de maakindustrie ontwikkeld: de UPCM Leidraad Materialenpaspoort.

In 2021 is het vervolgproject Circulair productpaspoort machinebouw food gestart met hygienic design network (HDN).

In dit praktijkproject is met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en machines de leidraad gevalideerd en verbreed. Het resultaat is deze vernieuwde Leidraad.

Meer informatie

Bekijk de Leidraad circulair productpaspoort (CPP) 2.0 (bron: Circulaire Maakindustrie)

‘Koppel circulair aan klimaatbeleid’ (4 juli 2022)

Circulair Productpaspoort als tool voor circulaire transitie (27 juni 2022) (bron: Circulaire Maakindustrie)

Circulaire economie en de metaalketen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven