Twenty4 webvertising 20211102
Circulaire economie en de metaalketen
Het is mogelijk om de levensduur van een installatie te verlengen of een tweede leven te geven door het ontwerp aan te passen en meer monitoring toe te passen. Door voor andere materialen te kiezen kan recycling bijvoorbeeld eenvoudiger worden. Maar wanneer is een installatie of machine precies circulair?
Circulaire economie
Om te begrijpen wat een machine circulair maakt, is het belangrijk om te weten wat de circulaire economie is. Dit is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin onderdelen, grondstoffen en producten zo min mogelijk waarde verliezen. Door hernieuwbare energiebronnen te gebruiken en systeemdenken centraal te zetten, gaat er zo min mogelijk verloren. In de metaalketen zorgt circulair denken onder andere voor lagere kosten. De grondstoffenprijzen stijgen namelijk en de beschikbaarheid van grondstoffen wordt minder. Een lening aanvragen kan in verschillende scenario’s de beste oplossing zijn, maar nog mooier is het wanneer er maximale waarde gehaald kan worden uit hetgeen al beschikbaar is. Door te kiezen voor hergebruik en recycling worden economische voordelen behaald en ook is dit de meest duurzame keuze. Er wordt in dit geval gekozen voor een industrieel systeem dat de herbruikbaarheid van grondstoffen en producten centraal stelt, met het behoud van natuurlijke hulpbronnen als uitgangspunt.
Materiaalpaspoort
Het is vaak nog lastig om objectief vast te stellen wat circulair is. Voor nog lang niet iedereen in de keten is het namelijk duidelijk wat circulariteit precies inhoudt. Tegenwoordig komen er veel nieuwe methoden op de markt die het eenvoudig maken om vast te stellen wat circulariteit is. Voor producenten en afnemers in de maakindustrie is er bijvoorbeeld het materiaalpaspoort. Deze eenduidige en uniforme meetmethode legt circulaire data van een product vast. Wanneer materialen van een product na afloop van de levensduur opnieuw in de kringloop gebracht worden, is dat alleen succesvol wanneer de grondstoffen herkenbaar zijn in de producten waarin deze verwerkt zijn. Het materiaalpaspoort biedt betrouwbare en consistente data over de eigenschappen, beschikbaarheid, herkomst en het gebruik van materialen. Dit bevordert hergebruik en recycling en ook zorgt het paspoort ervoor dat materialen en producten makkelijker kunnen worden vergeleken tijdens de inkoop.
Meer halen uit machines
Machines hebben een lange levensduur, vaak wordt uitgegaan van 40 jaar. Over het algemeen worden machines in de loop van tijd gemodificeerd. Zo wordt software geüpdatet, worden componenten vervangen en zelfs de complete functie van een machine aangepast. Apparaten kunnen goed worden doorverkocht. In 2021 is het project Circulair Productpaspoort Machinebouw Food van start gegaan om inzichtelijk te maken hoeveel draaiuren en onderhoud een machine gehad heeft. Dit zorgt voor zekerheid wat het voor andere bedrijven aantrekkelijker maakt om een machine over te nemen en een tweede of zelfs derde leven te geven. Tijdens de Week van de Circulaire Economie 2022 komt u meer te weten over dit interessante topic.