Leden FNV stemmen in met nieuwe cao Metalektro  • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Leden FNV stemmen in met nieuwe cao Metalektro 

De leden van FNV Metaal hebben met een ruime meerderheid ingestemd met de nieuwe cao Metalektro. Met werkgevers was in september al een onderhandelaarsakkoord gesloten voor werknemers in de grootmetaal. FNV-leden konden tot en met 3 november hun stem uitbrengen. Nu zij akkoord zijn, is de cao definitief geworden.

De cao Metalektro is voor ruim 160.000 werknemers van ongeveer 1.350 bedrijven, waaronder Fokker, ASML, DAF, VDL, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard.

+11%: structureel 9%, incidenteel 2%

De nieuwe cao gaat in op 1 december 2022 en loopt tot 1 juli 2024. Gedurende de looptijd nemen de werkgevers maandelijks 60 euro pensioenpremie voor hun rekening van hun werknemers. Daarmee stijgt de koopkracht van een modaal inkomen verder met 2%. Voor de laagste loonschalen ligt dat percentage hoger.

De 9% loonsverhoging wordt niet in één keer toegekend. Per 1 december gaan de lonen structureel met 5,5% omhoog. Het salaris voor de modale werknemers stijgt vanaf 1 december 2022 met minimaal 7,5%. Na 1 jaar komt daar (op 1 januari 2024) nog eens 3,5% structureel bij. Daarmee komt de totale salarisstijging uit op 11%.

Geen stakingen nodig

“Goed om te zien dat onze leden in ruime meerderheid akkoord zijn met deze nieuwe cao”, zegt Albert Kuiper, bestuurder en cao onderhandelaar FNV Metaa.

“Dit keer waren er dus geen stakingen voor nodig om er een goed resultaat uit te slepen. Niet voor niets willen wij in deze tijd waarin heel veel mensen de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen, dat de afgesproken loonstijging zo snel mogelijk bij de mensen komt.”

“Bij de start van de nieuwe cao gaat de loonsverhoging direct in. Met deze cao wordt het dagelijks leven voor alle 160.000 werknemers beter betaalbaar.’

Gezond naar je pensioen

Het generatiepact loopt door tot 31 december 2028. De RVU-grens (zwaar werk-regeling) wordt verhoogd met de cao-lonen. FNV Metaal start in 2023 met de onderhandelingen over een nieuwe pensioenregeling.

Met deze nieuwe cao vervalt de verplichting tot overwerk, stelt FNV. De bepalingen die werknemers beperken of vrijstellen van overwerk blijven wel van kracht, ook bij calamiteiten.

Verbetering balans werk-privé

Bedrijven kunnen proefprojecten met instemming van de vakbonden beginnen waarbij mogelijkheden worden verkend om werktijden/roosters efficiënter te maken. De bedoeling is te komen tot een verbetering van de balans tussen werk en privéleven.

Verder wordt de toegang tot de werkvloer bij de bedrijven in de Metalektro voor vakbonden verbeterd. De vakbonden mogen werknemers nu ook via de interne communicatiekanalen van het bedrijf informeren. Werkgevers en werknemers kunnen daarover per bedrijf afspraken maken.

Uitstel vragen is mogelijk

Cao-partijen zien de huidige situatie als uitzonderlijk. De ambitie naar de toekomst blijft om minimaal koopkrachtbehoud voor de werknemers te realiseren.

Bedrijven die er slecht voorstaan kunnen zoals gebruikelijk wel uitstel vragen om de loonsverhoging toe te kennen. Hiervoor moet de meerderheid van de leden bij dat bedrijf wel akkoord geven. Bij uitstel krijgen werknemers de loonverhoging in tijd uitgekeerd.

Lees ook:

Cao Metalektro (FNV)

Nu al cao-akkoord Metalektro: +11% voor werknemers (22 september 2022)

Bekijk de details (uit september) op de website van FNV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven