Ga naar hoofdinhoud

Nu al cao-akkoord Metalektro: +11% voor werknemers

Werkgevers en werknemers in de grootmetaal hebben een onderhandelaarsakkoord gesloten. Dat meldt FNV Metaal. Als de leden van de vakbond dit goedkeuren, gaat het gelden voor 150.000 werknemers bij onder meer Fokker, ASML, DAF, VDL, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard. Behalve 9% loon erbij nemen de werkgevers maandelijks 60 euro pensioenpremie over van de werknemers gedurende de looptijd van de cao.

Het resultaat is al na twee onderhandelingsrondes bereikt. Bij vorige cao-onderhandelingen was sprake van maandenlange stakingen. Dit jaar verloopt het traject heel anders. “In deze tijd waarin heel veel mensen de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen, willen wij dat de loonstijging zo snel mogelijk bij de mensen komt”, zegt Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal.

“Daarom wilden we nu met de werkgevers een akkoord bereiken, zodat 1 december 2022 ook daadwerkelijk een forse loonsverhoging wordt uitbetaald. Met dit akkoord wordt het dagelijks leven voor alle 150.000 werknemers beter betaalbaar.” FNV-leden kunnen tot 31 oktober hun stem uitbrengen.

+11%: structureel 9% en incidenteel 2%

De nieuwe cao gaat in op 1 december 2022 en loopt tot 1 juli 2024. Gedurende de looptijd nemen de werkgevers maandelijks 60 euro pensioenpremie voor hun rekening van hun werknemers. Daarmee stijgt de koopkracht van een modaal inkomen verder met 2%. Voor de laagste loonschalen ligt dat percentage hoger.

De 9% loonsverhoging wordt niet in één keer toegekend. Per 1 december gaan de lonen structureel met 5,5% omhoog. Het salaris voor de modale werknemers stijgt vanaf 1 december 2022 met minimaal 7,5%. Na 1 jaar komt daar op 1 januari 2024 nog eens 3,5% structureel bij. De totale salarisstijging komt daarmee uit op 11%.

Zwaarwerk, pensioen en overwerk

Het generatiepact loopt door tot 31 december 2028. De RVU-grens (zwaarwerk-regeling) wordt verhoogd met de cao-lonen. FNV Metaal start in 2023 met de onderhandelingen over een nieuwe pensioenregeling.

Per 1 juli 2023 vervalt de verplichting tot overwerk. De bepalingen die werknemers beperken of vrijstellen van overwerk blijven wel van kracht, ook bij calamiteiten.

Bedrijven kunnen proefprojecten met instemming van de vakbonden starten waarbij mogelijkheden worden verkend om werktijden/roosters efficiënter te maken. De bedoeling is om te komen tot een verbetering van de balans tussen werk en privéleven.

De toegang tot de werkvloer bij de bedrijven in de Metalektro voor vakbonden wordt verbeterd. De vakbonden mogen werknemers nu ook via de interne communicatiekanalen van het bedrijf informeren. Werkgevers en werknemers kunnen daarover per bedrijf afspraken maken.

Bedrijven kunnen uitstel vragen

Cao-partijen zien de huidige situatie als uitzonderlijk. De ambitie naar de toekomst blijft om minimaal koopkrachtbehoud voor de werknemers te realiseren.

Bedrijven die er slecht voorstaan kunnen zoals gebruikelijk wel uitstel vragen om de loonsverhoging toe te kennen. Hiervoor moet de meerderheid van de leden bij dat bedrijf wel akkoord geven. Bij uitstel krijgen werknemers de loonverhoging in tijd uitgekeerd.

Bekijk de afspraken

Eén reactie op “Nu al cao-akkoord Metalektro: +11% voor werknemers

 • Hallo Collega’s,
  Bij NS 81% ja gestemd en 18 % nee en 1 % onthouden gestemd…
  en ik wil graag bij Grootmetaal uitslag weten aub..!
  MVG
  ali solmaz
  FNV-DAF lid van ondernemingsraad
  Eindhoven
  04-10-2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven