Ga naar hoofdinhoud

Kusters Precision Parts bereikt flexibiliteit en productiviteit met hyperMill

De productielocatie van Kusters Precision Parts in Oss heeft 21 programmeerstations. Met behulp hyperMill CAM kan de toeleverancier snel, flexibel en foutloos de meest complexe onderdelen programmeren..

Kusters Precision Parts in Oss is verzekerd van een efficiënte en flexibele productie. Dit bereikt het bedrijf met 21 hyperMill programmeerstations. “We maken kleine series (en) enkelstuks. Het doel is om deze werkstukken in een zo kort mogelijke tijd betrouwbaar te produceren. De hyperMill CAD/CAM-software speelt hierin een belangrijke rol”, vertelt Olaf Heijers, algemeen directeur bij Kusters Precision Parts.

De nieuwbouw van Kusters Precision Parts op een zichtlocatie langs de A50/A59 in Oss (foto: Kusters).

De toeleverancier, opgericht in 1973, is gespecialiseerd in de bewerking van complexe en hoognauwkeurige componenten in onder andere de semiconductor-, medische, optische en lucht- en ruimtevaartindustrie.

Het bedrijf is sindsdien zo hard gegroeid dat het in 2021 is verhuisd naar een nieuwbouwlocatie. De supermoderne productieruimte is 7.500 m2 en er is ook een eigen cleanroom van 400 m2. Inmiddels bestaat het machinepark uit zo’n 36 bewerkingscentra en 10 erodeermachines. Alleen vorig jaar al zijn er 13 bewerkingsmachines aangekocht. En er staan nog meer machines op de planning.

Automatisering en procesoptimalisatie

“We verwachten de komende jaren een grote industriële groei, door met name de semicon-industrie”, zegt Heijers. “Daarom investeren we veel in nieuwe bewerkingsmachines die nog nauwkeuriger zijn en nog meer functionaliteiten hebben.”

“Maar net zoals de rest van de maakindustrie, hebben wij ook moeite om vakmensen te vinden”, aldus de algemeen directeur. “Om ondanks het tekort aan mensen toch die groei te kunnen faciliteren, investeren we in automatisering en procesoptimalisatie.”

“Naast robotcellen en andere automatiseringsoplossingen optimaliseren we ook met software. Verschillende slimme functionaliteiten in de hyperMill CAD/CAM-software bijvoorbeeld, helpen om de efficiëntie van het programmeerproces en daarmee de productiviteit te verhogen”, vertelt Heijers.

Automation Center: meer mogelijkheden

Eén van de hyperMill-functionaliteiten waar Kusters gebruik van maakt is Automation Center. Deze oplossing is onderdeel van de hyperMill-automatiseringstechnologie die helpt om de programmeertijden te verkorten, processen te standaardiseren en algehele doorlooptijden te verbeteren.

De standaard CAD/CAM-automatisering van hyperMill het mogelijk maakt om vergelijkbare geometrieën, zoals terugkerende vormelementen, features als boorgaten of kamers en repetitieve processen geautomatiseerd te programmeren.

Automation Center biedt daar bovenop nog meer mogelijkheden om individuele automatiseringsprojecten op te zetten. Hiermee heeft Kusters bijvoorbeeld alle opspanmiddelen gedigitaliseerd en centraal op de server een plek gegeven. Hierdoor kunnen programmeurs voor elke machine een vooraf gedefinieerde opspanning selecteren.

Deze standaardisatie levert volgens Heijers veel tijdswinst op omdat componenten binnen de kortst mogelijke tijd kunnen worden geprogrammeerd en gesimuleerd. Bovendien wordt het risico van menselijke fouten tot een minimum beperkt omdat iedereen met dezelfde gegevens werkt.

Volledige transparantie

Zo heeft Kusters alle opspanningen in hyperMill gebracht. Daarnaast werkt het bedrijf aan het digitaliseren van alle verspanende gereedschappen. Omdat de toeleverancier streeft naar een maximale flexibiliteit, zijn de meeste bewerkingsmachines uitgerust met grote gereedschapsmagazijnen met ruimte voor honderden gereedschappen. Het is een hele klus om hier structuur in aan te brengen.

Door alle gereedschapsdata onder te brengen in een centrale gereedschapsbibliotheek, ontstaat volledige transparantie in het gereedschapsbeheer. Bovendien werkt vanaf dat moment iedereen met dezelfde gereedschapsparameters. Ook dit versnelt het programmeer- en productieproces en reduceert de kans op fouten.

Data centraal toegankelijk maken

Kusters Precision Parts is gespecialiseerd in de productie van complexe en hoognauwkeurige onderdelen voor klanten in onder meer de semicon-, luchtvaart- en medische industrie.

.

“Het doel is om alle data die cruciaal zijn voor het productieproces centraal toegankelijk te maken. Zo verkleinen we de kans op fouten én bouwen we een kennisdatabase op”, legt Johan van den Heuvel, teamleider frezen bij Kusters Precision Parts, uit.

“Je ziet in de praktijk vaak dat er met verschillende gereedschapsparameters gewerkt wordt. De ene is voorzichtig en werkt met een te lage voeding, terwijl een ander het gereedschap juist weer te veel belast. Door een centrale database met vastgelegde parameters te gebruiken, weten programmeurs met welke gegevens ze moeten werken.”

Hij vindt dit ook belangrijk voor de toekomst, omdat vakkennis langzaam verdwijnt door een te lage instroom van nieuwe technici. “Om onze hightech producten in de toekomst te kunnen blijven maken, moeten we vakkennis dus vastleggen en processen zoveel mogelijk standaardiseren”, aldus Van den Heuvel.

Simulatie biedt betrouwbaarheid

Stefan van Aalst, directeur van Open Mind Benelux vult aan: “Op het moment dat je alle data van machines, opspanningen en gereedschappen digitaal beschikbaar hebt, is het mogelijk om een betrouwbare simulatie uit te voeren.”

De Virtual Machining Simulation module van Open Mind maakt een communicatie met de machine mogelijk, waardoor Kusters beschikt over een simulatienauwkeurigheid die overeenkomt met de echte machine.”

“Wanneer het NC-programma wordt gegenereerd, kent onze Vïrtual Machining enerzijds de CAM-programmering en anderzijds ook alle machinespecificaties en -beperkingen”, vervolgt Van Aalst.

“Zo kunnen we de bewegingen tijdens het genereren van de NC-code optimaal aanpassen aan de machine, de beste instellingen vinden en onnodige bewegingen elimineren.”

“Al met al voorkomt dit dus niet alleen botsingen, maar het optimaliseert gelijktijdig ook het NC-programma, met als gevolg een kortere bewerkingstijd.”

Gemak en snelheid

Stefan van Aalst, Olaf Heijers en Johan van den Heuvel (van links naar rechts) in de moderne, geautomatiseerde productieruimte. Op de achtergrond verschillende hyperMill programmeerstations (foto’s: Open Mind).

.

Van den Heuvel heeft in het verleden met verschillende CAD/CAM-pakketten gewerkt, maar is uiteindelijk het meest enthousiast over de prestaties van hyperMill. In eerste instantie bracht het gemak waarmee 5-assige cycli geprogrammeerd konden worden een groot voordeel.

“We produceren voornamelijk complexe onderdelen die regelmatig 5-assig bewerkt moeten worden”, vertelt hij. “Omdat we enkelstuks en kleine series maken, is de snelheid van programmeren cruciaal om aan de korte levertijden te kunnen voldoen.”

“Bovendien kunnen we ons geen onvolkomenheden veroorloven omdat we werkzaam zijn voor zeer veeleisende industrieën. Met de verschillende 5-assige strategieën in hyperMill kunnen we uitdagende geometrieën, vrije-vorm oppervlakken en diepe holtes eenvoudig en snel programmeren.”

Meebewegen met vernieuwing

Sinds de ingebruikname van hyperMill zijn er volgens directeur Heijers veel nieuwe functionaliteiten bijgekomen. “We zitten in het topsegment dus we zoeken altijd naar oplossingen om processen te automatiseren en te optimaliseren. Doe je dit niet, dan kom je geen steek verder.”

Omdat de ontwikkelingen ook volgens Van den Heuvel razendsnel gaan, is het in zijn ogen een uitdaging om bij te blijven.

“Open Mind geeft daarom 2 keer in de maand trainingen om de nieuwste functionaliteiten van hyperMill onder de aandacht te brengen. Dat is echt van toegevoegde waarde”, zegt hij.

“Zo hebben we bijvoorbeeld al heel veel profijt gehad van Virtual Machining en momenteel houden we de ontwikkelingen van PMI goed in de gaten.”

“Daarnaast is het natuurlijk fijn dat we kunnen vertrouwen op een partner die ons ondersteunt op het gebied van zowel kennis als service.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven