‘Kabinet: Geef mkb-maakbedrijven aandacht’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Kabinet: Geef mkb-maakbedrijven aandacht’

“Het is belangrijk dat mkb-maakbedrijven de aandacht krijgen die ze verdienen. Ze zijn immers cruciaal voor een innovatief en krachtig economisch klimaat in Nederland.” Dat zegt Fried Kaanen, voorzitter Koninklijke Metaalunie, vooruitkijkend naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart en de formatie van een nieuw kabinet.

Metaalunie vraagt die aandacht door middel van IndustrieVisie 2021. “Hierin roept Metaalunie de overheid onder meer op om slim produceren te stimuleren, te zorgen voor eenduidige regels en minder regeldruk, de rekening van de energietransitie eerlijk te verdelen en ondernemerschap te belonen en te stimuleren”, geeft Kaanen aan.

“Uiteraard vragen we ook veel aandacht voor het bevorderen van technisch vakmanschap. Het moet bijvoorbeeld beter geborgd en gewaardeerd worden in ons onderwijs.”

‘Grote uitdagingen’

De mkb-maakbedrijven in Nederland bedenken nieuwe producten in combinatie met het slim maken van die producten.

Ze staan daarbij voor grote uitdagingen, aldus de Metaalunievoorzitter. “Zij moeten flexibel produceren, kleine series in korte levertijden, tegen lage kosten, terwijl ze geconfronteerd worden met een gebrek aan vakmensen.”

‘Vooroplopen’

“Dat kan alleen als ze erin slagen om de productiviteit te verhogen, zonder eigen R&D-afdeling toch weten te innoveren en vooroplopen op het gebied van digitalisering. En tegelijkertijd nog een oplossing vinden voor het duurzaam gebruik van energie en grondstoffen.”

Deze uitdagingen, gecombineerd met het relatief hoge niveau van arbeidskosten in Nederland, maken dat het voor een gezonde Nederlandse maakindustrie van essentieel belang is, dat de overheid een gedegen industriebeleid voert. Dit beleid moet gebaseerd zijn op een stimulerend ondernemersklimaat, met een focus op het mkb, aldus IndustrieVisie 2021.

‘Slimmer produceren’

“Dit beleid kan de Nederlandse maakindustrie ondersteunen en stimuleren om slimmer te produceren, zodat we in Nederland waarde blijven creëren en werkgelegenheid behouden”, aldus Kaanen. “Dit vraagt om een actieve, op deze sector toegespitste ondersteuning. Daar maakt Metaalunie zich sterk voor.”

‘Forse stappen zetten’

2021 wordt het jaar waarin we volgens Kaanen het coronavirus definitief van ons afschudden en de rug rechten. “We moeten forse stappen zetten richting een duurzame economie met als basis een sterke, innovatie mkb-maakindustrie.”

Bekijk de IndustrieVisie 2021
Thema: Met de MKB-maakindustrie investerend de crisis uit

Lees ook:

‘Versterk kracht mkb-maakbedrijf’ (15 december 2020)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven