‘Investeer in productiecapaciteit’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Investeer in productiecapaciteit’

Ondernemers in de industrie moeten investeren in extra productiecapaciteit om de komende jaren verder te kunnen groeien. Ook het werven, opleiden en vasthouden van personeel is van groot belang, want ruim een op de vier ondernemers in de industrie kampt met een tekort aan arbeidskrachten. Dat meldt ABN Amro in de sectorprognoses.

De bezettingsgraad in de industrie is terug op het oude niveau van circa 84% van voor de pandemie, vertelt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie, Transport & Logistiek van ABN Amro. Een veel hogere bezettingsgraad is moeilijk te realiseren vanwege onder meer onderhoud en vrije dagen. Vandaar dus dat investeringen in extra productiecapaciteit noodzakelijk zijn, aldus Swart.

Stormachtige groei

Grafiek uit ABN Amro sectorprognose, december 2021.

De sector industrie heeft in 2021 een stormachtige groei doorgemaakt van naar schatting 13,5%. Daarmee is de krimp van 5% in 2020 ruimschoots goedgemaakt.

De industriële productie ligt dan ook beduidend hoger dan voor de coronapandemie. ABN Amro noemt dit een bewonderenswaardige prestatie, gezien de tekorten aan personeel, grondstoffen en materialen. Voor 2022 verwacht de bank een groei van 4,5%.

“De omikron-variant van het coronavirus kan toeleveringsketens verder ontregelen, waardoor ondernemers ook in 2022 te maken krijgen met hogere prijzen en lange levertijden”, aldus de sectorprognose.

Groei sneller dan elders

“In Nederland groeit de industrie momenteel sneller dan in veel andere landen, waaronder de belangrijkste handelspartner Duitsland, zwaargewicht China en de Verenigde Staten”, geeft Swart aan.

“Ook de Nederlandse industrie wordt weliswaar gehinderd door het tekort aan chips in de auto-industrie, maar doordat de auto-industrie in Nederland vrij klein is, hindert dit de totale industriële productie nauwelijks.”

Omikron: hogere prijzen

Wel moeten ondernemers volgens ABN Amro letten op de snel stijgende inkoopprijzen, die leiden tot een sterke toename van het benodigde werkkapitaal en die de winstmarge onder druk kunnen zetten.

Machine-industrie groeimotor

De machine-industrie is de belangrijkste groeimotor voor Nederland, geeft ABN Amro aan. “Deze groeit in 2021 met naar schatting 39%. Wanneer tekorten aan materialen niet voor ernstige problemen zorgen, kan daar naar verwachting in 2022 nog eens 13% groei bovenop komen”, verwacht de bank.

“Vanuit de hele wereld is vraag naar machines van Nederlandse makelij, die bekend staan om hun hoge kwaliteit. De machines helpen om de arbeidsproductiviteit te verhogen, bijvoorbeeld in de industrie, in de voedingsmiddelenindustrie en in de agrarische sector.”

‘Toeleveranciers profiteren’

Swart noemt als bekend voorbeeld de EUV-machines van ASML. “Alleen met deze in Veldhoven ontwikkelde machines is het mogelijk de kleinst mogelijke en daarmee meest geavanceerde chips te produceren.”

“De vraag naar deze machines stijgt nog altijd sterk en de productie groeide zelfs in 2020 met dubbele cijfers. Hier profiteren ook de tientallen Nederlandse toeleveranciers van ASML van.”

Elektrotechnische industrie

Een andere snel groeiende branche is de elektrotechnische industrie. Deze branche levert veel aan de snel groeiende machine-industrie, stelt ABN Amro.

Gezien de subsidies die in Nederland en daarbuiten beschikbaar komen om de klimaatverandering tegen te gaan, gaat de elektrotechnische industrie naar verwachting mooie jaren tegemoet., stelt de bank.

Duurzaamheid

Nu de industrie de grootste verstoringen als gevolg van de coronapandemie goeddeels achter zich heeft gelaten, is het de hoogste tijd voor meer aandacht voor duurzaamheid en verdere vermindering van de CO2-uitstoot.

“De industrie moet minder gebruikmaken van fossiele energie, zoals gas en kolen, en meer van hernieuwbare energie, bijvoorbeeld uit zon en wind. Waarschijnlijk zullen in de industrie elektrificatie en waterstof een belangrijke rol spelen.”

Zware industrie

“Voor de zware industrie, die zeer veel energie verbruikt, ligt waterstof het meest voor de hand”, aldus ABN Amro.

“Uit het akkoord dat de coalitie op 15 december presenteerde, blijkt dat de regering de komende jaren vele miljarden investeert in hernieuwbare energie.”

“De industrie kan daarvan profiteren, zowel wat betreft de verduurzaming van de eigen energievoorziening als vanwege de te verwachten extra vraag naar bijvoorbeeld elektrotechnische producten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven