Interpolatiedraaien Machine Fabriek Elburg • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Interpolatiedraaien Machine Fabriek Elburg

In de hoofdspil van een horizontaal OKK bewerkingscentrum van Machine Fabriek Elburg is geen frees opgenomen, maar een gereedschaphouder waarin een ‘normale’ wisselplaatdraaibeitel is gemonteerd. Verspaand wordt een afdichtingsvlak van een gietstalen behuizing voor een afsluiter.

Dankzij de gestuurde C-as van de hoofdspil van het OKK bewerkingscentrum lukt het, om tegelijkertijd interpolerend met de X- en Y-as van het bewerkingscentrum, de snijkant van de draaibeitel (als een enkelsnijdend gereedschap)  precies een gewenst contour te laten volgen. We praten over ‘interpolatiedraaien’. 

  

gereedschaphouder width =

Deze freeshouder met draaigereedschap zet Machine Fabriek Elburg in voor het interpolatiedraaien op een horizontaal bewerkingscentrum. Tijdens het verspanen zet de interpolerende C-as de snijkant van de draaibeitel steeds in de juiste verspaningspositie (foto’s: Reinold Tomberg)

 

Afdichtingsvlak

Maarten Dijkshoorn, hoofd van de technische werkvoorbereiding van Machine Fabriek Elburg, bedacht samen met Fred Sluis, van de sales  van Gibas Numeriek uit Almere, hoe de gestuurde C-as van een OKK HM 1000S bewerkingscentrum ingezet kan worden voor het verspanen van een afdichtingsvlak. De interpolerende C-as zorgt ervoor dat de snijkant van de draaibeitel steeds in de juiste verspaningspositie staat. De gewenste snijsnelheid voor de draaibewerking ontstaat door het samenspel van X-, Y- en C-as.

 

 width =

Fred Sluis (Gibas) en Maarten Dijkshoorn (Machine Fabriek Elburg, rechts) bij een van de OKK HM 1000S horizontale bewerkingscentra die in Elburg opgesteld staan. Om te kunnen interpoleren heeft deze machine een CNC-gestuurde C-as in de hoofdspil


In een van de komende nummers van Metaal Magazine meer informatie over het interpolatiedraaien bij Machine Fabriek Elburg. Bekijk ook de videofilm hieronder:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven