Industriële robot en cobot in één • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Industriële robot en cobot in één

Comau komt met een robot die ingezet kan worden als snelle industriële robot én als veilige collaboratieve robot. De Racer-5 Cobot schakelt automatisch van industriële robotsnelheid naar veilige modus wanneer een operator zijn werkgebied betreedt. Zo combineert deze cobot flexibiliteit en collaboratieve veiligheid met hoge precisie, nauwkeurigheid en snelheid, zonder dat dure en ruimteverslindende barrières nodig zijn.

Het bedrijf noemt het de nieuwe stap naar optimalisatie van mens-robot-samenwerking. “Met deze krachtige industriële robot die in dubbele modi werkt, kunnen onze klanten een enkele, krachtige oplossing installeren in plaats van twee verschillende robots te moeten inzetten”, aldus de Italiaanse fabrikant.

Industriële snelheden tot 6 m/s

De cobot schakelt ook direct weer over van de ‘samenwerkingsmodus’ naar industriële snelheid wanneer er geen operators in de buurt zijn.

Racer-5-0.80 Cobot is een 6-assige robot die kan werken met industriële snelheden tot 6 m/s en 0,03 mm herhaalbaarheid. Daarmee weerlegt deze cobot de opvatting die er nogal eens heerst dat cobots traag zijn, stelt Comau. De cobot heeft een payload tot 5 kg en 0,809 m reikwijdte.

“Racer-5 Cobot stelt systeemintegrators en eindgebruikers in staat om zelfs de meest geavanceerde productieprocessen te automatiseren zonder in te boeten aan snelheid, precisie of collaboratieve intelligentie.”

Lagere veiligheidskosten, vloeroppervlakvereisten

De cobot heeft geavanceerde veiligheidsvoorzieningen die volledig zijn gecertificeerd door TÜV Süd. Zo kan deze worden gebruikt binnen elke hoogwaardige lijn zonder dat beschermende barrières nodig zijn. Dat zorgt voor lagere veiligheidskosten en eisen rond het vloeroppervlak.

Zo komt deze cobot tegemoet aan een de groeiende vraag naar snelle, kosteneffectieve cobots die kunnen worden gebruikt in krappe ruimtes en in verschillende toepassingsgebieden.

De cobot beschikt tevens over geïntegreerde ledverlichting om real-time bevestiging van de werkstatus te bieden. Ten slotte bevinden zich elektrische en luchtconnectoren op de onderarm om meer wendbaarheid te bieden en het risico op schade te minimaliseren.

“Dit alles stelt Racer-5 Cobot in staat om een ​​hogere productiekwaliteit, betere prestaties, snellere cyclustijden en lagere kapitaaluitgaven te garanderen dan andere collaboratieve robots in de markt”, aldus Comau.

Tot 5 kg payload

“Onze nieuwe Racer-5 Cobot levert de snelheid en precisie die op de markt voor collaboratieve robotica tot 5 kg payload ontbrak”, legt Pietro Ottavis, CTO van Comau, uit.

“Door geavanceerde veiligheidsfuncties toe te voegen aan onze bestverkochte industriële robot Racer-5, hebben we een snelle, betrouwbare en gebruiksvriendelijke cobot gecreëerd die kan worden gebruikt in elke situatie waarin cyclustijden en nauwkeurigheid voorop staan.”

Toepassingsgebieden

De Racer-5 Cobot wordt volledig geproduceerd in het Italiaanse Comau (nabij Turijn). De cobot is bijzonder geschikt voor montage, materiaalhandling, machinebelading, distributie en pick-and-place-toepassingen in de automobielsector, elektrificatie en algemene industriële sectoren.

Comau, lid van Stellantis (een fusie tussen Fiat Chrysler Association en Peugeot-Citroen), is een wereldwijde speler voor geavanceerde industriële automatiseringsproducten en -systemen. Het portfolio omvat technologie en systemen voor elektrische, hybride en traditionele voertuigproductie, industriële robots, collaboratieve en draagbare robotica, autonome logistiek en speciale bewerkingscentra.

Robotics Benelux in Geldermalsen is distributeur voor Comau robots in de Benelux.

Video

Bekijk de werking (industrieel en collaboratief):

Bekijk alle berichten over:

Cobots

Robots

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven