'Industrie 4.0 nog niet gangbaar' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Industrie 4.0 nog niet gangbaar’

Met Sandvik Coromant’s Machining Insights, kunnen CNC-machines verbinding maken via Ethernet en informatie in hogere volumes overdragen (foto's: Sandvik Coromant).

Industrie 4.0-technologieën worden door fabrikanten nog niet grootschalig omarmd. Minder dan 30% heeft dergelijke technologieën al geadopteerd, concludeert Sandvik Coromant in haar Industry 4.0 & Smart Manufacturing Adoption Report. Maakdrijven die niet meegaan, zullen moeite krijgen om zich aan te passen aan een onvoorspelbare toekomst. stelt James Thorpe, wereldwijd productmanager bij Sandvik Coromant.

Hoewel veel bedrijven de voordelen van Industrie 4.0-concepten inzien, wordt het toch opmerkelijk weinig voor de eigen prodcutieprocessen toegepast.

Een mogelijke reden is dat het toepassen van Industrie 4.0 op bestaande productconfiguraties als duur wordt gezien. Dat hoeft volgens Sandvik Coromant niet zo te zijn.

Andere mogelijke reden is dat fabrikanten geen noodzaak zien om hun bestaande gereedschapsconfiguratie en processen te upgraden, juist omdat alles nog goed (zonder ‘defecten’) draait. Deze ondernemers zijn wellicht onzeker hoe Industrie 4.0 past binnen hun huidige manier van werken.

‘10% hogere bruto marge’

Sandvik Coromant laat zien dat met geautomatiseerde Industrie 4.0-technologieën hogere resultaten te behalen zijn. De ervaring van de gereedschappenleverancier leert dat een toename van 20% in de bezettingsgraad van de machine kan leiden tot een 10% hogere bruto marge. Geautomatiseerde systemen kunnen de tijd dat een machine actief is enorm verhogen.

Geautomatiseerde apparatuur zorgt er ook voor dat manloos of met beperkte ondersteuning van personeel geproduceerd kan worden. Een factor die volgens Pricewaterhouse Coopers (PwC) zeker in coronatijd (met kwetsbaarheid voor virus-uitbraken onder personeel) aan belang wint.

‘Minimaliseren productiestops’

De hedendaagse Industrie 4.0-technologieën, waaronder sensoren en ‘machine learning’, kunnen ook gunstig zijn voor het minimaliseren van het aantal productiestops; inclusief noodzakelijke stops voor het vervangen van versleten gereedschappen, zoals boren. Ook hierdoor wordt de winst weer verhoogd, aldus het bedrijf.

Voorheen moesten operators vertrouwen op handmatige bewaking voor het detecteren van slijtage van bewerkingsgereedschappen, stelt Sandvik Coromant.

“PwC’s rapport wijst in de richting van het Industriële Internet of Things (IIoT) als een alternatief.” Sandvik Coromant geeft als voorbeeld hiervan haar nieuwste CoroPlus Machining Insights platform. Dit is een uitbreiding van de CoroPlus suite van connectiviteits-software van het bedrijf.

‘Grotere volumes overdragen’

“Met Machining Insights, kunnen CNC-machines verbinding maken via ethernet en informatie in grotere volumes overdragen dan ze momenteel kunnen. Dit omvat productiedata voor het verbeteren van de efficiëntie van de werkplaats en de overall equipment effectiveness (OEE) (algehele doelmatigheid van de apparatuur).”

Dit blijft niet beperkt tot nieuwe machines. De meeste machines kunnen namelijk worden aangesloten op het netwerk, en er zijn adapters voor oudere machines om deze compatibel te maken. “Met andere woorden, Industrie 4.0 kan gemakkelijk worden geïntegreerd, zelfs met bestaande hardware.”

‘Slijtage voorspellen’

“Eén van de grootste bedreigingen voor de productie is onvoorspelbare standtijd”, stelt het bedrijf. “Beheersbare slijtage en het elimineren van discontinue, onbeheersbare slijtage vormen de sleutel tot succes zodat een gereedschap geautomatiseerde productie goed kan ondersteunen.”

Machining Insights is ontworpen om fabrikanten een beter zicht te bieden op bewerkingsprocessen en informatie te bieden voor het identificeren en elimineren van stilstandstijd en inefficiëntie. Dit omvat lange perioden van grotendeels of volledig geautomatiseerde processen.

Een automotive-fabrikant kon met CoroDrill 860-GM de standtijd met 1150% verbeteren, stelt Sanvik Coromant.

Sandvik Coromant’s specialisten hadden dit voor ogen bij de ontwikkeling van de CoroDrill 860 met verbeterde GM-geometrie. Dit is een volhardmetalen boor met nieuw ontwerp, die is geoptimaliseerd voor een breed scala aan materialen en toepassingen, voor alle sectoren van de industrie.

‘Ook gereedschapsontwerp zelf’

Voor Sandvik Coromant’s specialisten is de sleutel tot een langere standtijd niet beperkt tot de hoeveelheid tijd die een gereedschap in gebruik is, maar ook het boorontwerp zelf.

“Het resultaat van de nieuwe CoroDrill 860-GM was een significant verbeterde standtijd van 1150% en een productiviteitstoename die de kosten per component significant verlaagde.”

Behalve het realiseren van een langere standtijd, kunnen deze gereedschappen ook betere snijgegevens bieden en daarmee snellere snijsnelheden, stelt het bedrijf.

‘Weerstand overwinnen’

Sandvik Coromant geeft aan dat er talloze productiviteits-, winst- en onderhoudsvoordelen beschikbaar zijn voor “machinewerkplaatsen die bereid zijn hun weerstand tegen het omarmen van Industrie 4.0 te overwinnen”.

CoroPlus Tool Guide kan verder de gereedschapskeuze vereenvoudigen. En samen met Machining Insights, biedt CoroPlus Process Control, een procesbesturingsoplossing die bestaat uit zowel hardware als software.

“Dankzij het juiste gebruik van deze technologieën kunnen fabrikanten digitaal gaan op hun eigen voorwaarden. En tot de 30% van de fabrikanten gaan behoren die werden genoemd in het IoT Analytics rapport, die zijn voorbereid op een onvoorspelbare toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven