Ga naar hoofdinhoud

Hurco bestaat 50 jaar

Hurco-applicatie-engineer aan modern 5-assig bewerkingscentrum VMX 30 Ui met geïntegreerde draai-zwenktafel (foto's: Hurco).

Hurco gereedschapsmachines bestaan 50 jaar. Het bedrijf startte in 1968 in Amerika met computerondersteunde besturing speciaal voor buigmachines. Een korte geschiedenis.

Gerald Roch kwam er, als vertegenwoordiger van installatiefabrikant Humston Companies, achter dat dat fabrikanten van enkelstuks en kleine series in de metaalbewerking nauwelijks economisch konden werken, omdat het instellen en de productiecontrole steeds handmatig moest gebeuren.  De ingenieur kwam met het idee om metaalbuigmachines te voorzien van een geautomatiseerde besturing.

Gerald Roch (links) en Edward Humston.

Wat nu vanzelfsprekend lijkt, was op dat moment absoluut nieuw. Computers werden in hun vroege jaren alleen in openbare instellingen ingezet en waren ook zeer groot en duur.  Maar Gerald Roch en zijn commerciële partner Edward Humston geloofden in deze visie en hebben in 1968 gezamenlijk Hurco Companies Inc. (HU voor Humston, R voor Roch en CO Company) opgericht.

Autobend

Autobend IV uit 1977, voorloper van de
actuele WinMax-besturing en tweede
generatie van de Hurco CNC-besturing.

Het resultaat, de ‘Autobend’, was ’s werelds eerste geautomatiseerde besturingssysteem voor metaalbuigmachines, vertelt het bedrijf. Hurco begon in 1969 met de verkoop van de besturingsunit, waarbij 21 particuliere aandeelhouders het nodige startkapitaal verstrekten. Maar pas in 1979 beleefde dit innovatieve systeemonderdeel zijn economische doorbraak.

Gerald Roch had ondertussen continu gewerkt aan het verbeteren van Autobend. Nu kon een 2-assige CNC-besturing de gewenste buighoek en tegelijkertijd de lengte van het werkstuk in de programmering bepalen.

Tegelijkertijd kreeg Autobend een innovatief installatiehulpmiddel waarmee gebruikers het programma zelf konden installeren. Dit gaf de machinebediener opnieuw de controle over het productieproces.

Hurco Compucat 1973 (van Gerald Roch):
een 2-assige CNC-machine.

Eerste CNC-besturing

Het oorspronkelijke idee van Roch bleef consequent doorgevoerd worden. In 1974 lanceerde Hurco de eerste CNC-gestuurde freesmachine op de markt, gevolgd door de eerste versie van dialoogprogrammering. In 1979 haalt het bedrijf al meer dan 30 procent van de omzet buiten de VS.  Voor de productie van besturingselementen worden steeds meer eigen machines toegevoegd.

3- en 5-assige CNC-machines

In 1986 presenteerde Hurco de eerste 3-assige CNC-machine en in 2003 haar eerste 5-assige bewerkingsportaal.  Door bedrijfsovernames en samenwerkingsverbanden groeit ook de aanwezigheid van Hurco op de Europese markt. Sinds 1988 stuurt Hurco GmbH Duitsland in Pliening bij München, sales en customersupport in heel Europa aan.

In 1984 zorgt het dubbel-beeldscherm besturing Ultimax voor een verdere vereenvoudiging van de programmeerstappen, in 1997 komen het besturingssysteem VMax, in 2000 de WinMax-desktop en in 2006 de software WinMax op de markt.

Snelle implementatie

De CNC-machines van Hurco worden voortdurend aangepast aan de veranderende klantwensen.  “De werkstukken worden complexer en veeleisender.  We combineren nieuwe vereisten met de prestaties van onze CNC-besturing “, legt Michael Auer, managing director Hurco Duitsland, uit. “Bij Hurco hebben we gestroomlijnde processen. Dat biedt ons een snelle implementatie.”

“Never accept the status quo”, is een motto van Gerald Roch.  Het bedrijf heeft inmiddels meer dan 60 patenten kunnen registreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven