De sterke opkomst van hogedrukkoeling bij verspaning in een tijd waarin veel gesproken wordt over droogverspanen en minimaalsmering lijkt verrassend te zijn. Spaan- en procesbeheersing zijn echter troeven van HPC (High Pressure Coolant).
De verklaring is simpel: hogedrukkoeling (HPC) is een effectief hulpmiddel om moeilijk verspaanbare materialen als bijvoorbeeld titaan, nikkellegeringen en roestvaste staalsoorten tóch effectief te kunnen bewerken. Als standaarddruk voor hogedrukkoeling wordt momenteel veelal de waarde van 70 bar tot 80 bar genoemd, maar er zijn ook al toepassingen met drukken tot 300 bar of 400 bar.
Bij HPC wordt het koelsmeermiddel onder een flauwe hoek heel gericht met een hoge druk tussen spaanvlak en de spaan op het snijkant gespoten. Het koelsmeermiddel zal als een vloeistof de verspaningszone bereiken (foto: Sandvik).
Wig
Hoe hoger de druk, hoe meer de straal koelsmeervloeistof zal functioneren als een hydraulische wig. Die wig is een extra spaanbreker. Ook zal een hogere druk van het koelsmeermiddel resulteren in een betere en snellere afkoeling van de spanen. Een hogere afkoelsnelheid vertaalt zich in een hogere brosheid van de spanen. Ook dit zal bij de spaanvorming resulteren in spanen die veel gemakkelijker breken. Bij een conventionele koeling ontstaat hinderlijke lintspanen. In het kader van procesbeheersing is dit een ongewenste spaanvorm. Het filmpje hieronder van Iscar laat o.a. het effect op de spaanvorming zien van ‘Jet HP Coolant’:
Smeerfilm
Een ander effect is dat de hoge druk van het koelsmeermiddel als het ware een smeerfilm verzorgt tussen de spanen en het spaanvlak. Denk aan een glijlager dat hydrostatisch gaat ‘drijven’ op een oliefilm als de druk maar hoog genoeg is. Deze extra smering op het spaanvlak zal de kolkslijtage op het gereedschap drastisch reduceren.
Doorslaggevend bij High Pressure Coolant is dat een stroom koelsmeervloeistof heel gericht en met een hoge druk precies op de snijkant gericht wordt die bezig is met het verspanen (foto: Iscar)
In het volgend nummer van Metaal Magazine in een artikel meer informatie over hogedrukkoeling bij verspanen. Zie ook de video hieronder van Sandvik voor meer informatie over ‘High Pressure Coolant’: