Hermle freest kroonwielen vijfassig • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hermle freest kroonwielen vijfassig

Machineleverancier Hermle liet dit dit jaar tijdens de ‘Hausausstellung’ zien hoe het grote, vijfassige  bewerkingscentrum C 50 U dynamic ingezet kan worden voor het frezen van spiraalkegeltandwielen.

Voor het frezen van spiraalkegeltandwielen (kroonwielen) in Gosheim functioneert Hermle als een systeemleverancier. Op basis van ervaringen van Bierens Machinefabrieken uit Tilburg biedt softwareleverancier HPG Holland (High Peformance Gears), eveneens uit Tilburg, nu in samenwerking met Hermle een productiesysteem aan voor het frezen van complexe vertandingen als spiraalkegeltandwielen.

 

Hermle

Het spiraalkegeltandwiel dat in Gosheim gefreesd werd. Na het voorfrezen en harden krijgt dit wiel door hardfrezen de uiteindelijke vorm (foto’s: Reinold Tomberg)

 

Spiraalkegeltandwielen
De software luistert naar de benaming ‘Complex Rotors’. Uiteraard kan deze software ook werken met andere vijfassige machines, maar uit de demonstratie bleek dat op basis van de tandwieltechnische ervaringen van Bierens én de machine-knowhow van Hermle er nu een alternatieve productiemethode is voor het maken van het verspanen van spiraalkegeltandwielen. Tot nu toe werd deze markt gedomineerd door de technologie van Klingelnberg en Gleason.

 

Metaalbewerkers die willen werken met de nieuwe software sturen hun tandwieltechnische data via het internet naar een centrale computer van HPG in Nederland. Daar wordt vervolgens de juiste tandvorm berekend.

 

Technisch perspectief

Niet vanuit een solid zoals een CAD/CAM-programma dat zou doen, maar vanuit het technische perspectief van de juiste afwikkelvorm van de tandwieloverbrenging. De berekening resulteert in een raster van horizontale en verticale lijnen met een hoge resolutie waaruit de coördinaten voor het vijf-assige CNC-programma berekend worden.

 

HermleDe C 50 U dynamic waarop tijdens de ‘Hausausstellung’ het frezen van de spriraalkegelwielen gedemonstreerd werd. Meer foto’s van de Hausausstellung van Hermle

 

Volgens HPG biedt de software een gebruiker voordelen als: een grote vrijheid van de tandvorm (S-vormen zijn bijvoorbeeld mogelijk), de radius van de tandvorm kan vrij gekozen worden en een hoger oppervlakteruwheid en vormtolerantie zijn haalbaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven