Hameren vervangt polijsten en harden • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hameren vervangt polijsten en harden

Bij complexe matrijsdelen vormt het hameren een bruikbaar alternatief voor polijsten. Ten opzichte van handmatig polijsten kan een tijdwinst van 60 procent worden bereikt (foto’s: 3S-engineering)

Slijpen en polijsten zijn vaak moeilijke en tijdrovende klussen, vooral als het gaat om complexe vormen. Binnen de automotive industrie is nu een alternatief ontwikkeld waarbij het oppervlak spiegelglad wordt gehamerd met behulp van een pneumatisch gereedschap. Inmiddels bieden een aantal machineleveranciers de techniek aan in combinatie met draaien en frezen.

Eerst even in het kort wat eraan vooraf ging, zodat meteen de achterliggende problematiek duidelijk wordt. Het verhaal begint, zoals wel vaker, binnen de automobielindustrie. Vanwege de combinatie van uitstraling en functionele eisen worden hier hoge eisen gesteld aan de gladheid van carrosseriedelen en in het verlengde daarvan dus ook aan de afwerkingsgraad van de dieptrekmatrijzen waarin ze worden gevormd. Dat betekent veel polijstwerk en vanwege de complexe vormen is het aloude handwerk hierbij vaak onontkoombaar. Qua kwaliteit is dat handwerk weliswaar nog altijd onovertroffen, maar het betekent wel lange bewerkingstijden. Bij een flinke matrijs kan dat soms wel meer dan tien dagen in beslag nemen. Behoorlijk belastend voor de operator, terwijl een manafhankelijk kwaliteitsniveau altijd een risico blijft.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven