Ga naar hoofdinhoud

Hameren als alternatief voor polijsten en harden

Het Forgefix gereedschap in actie op een machine van Hermle. Het kan net als andere gereedschappen automatisch worden gewisseld vanuit het gereedschappenmagazijn (foto: 3S-engineering)

Slijpen en polijsten zijn vaak moeilijke en tijdrovende klussen, vooral als het gaat om complexe vormen. Binnen de automotive industrie is nu een alternatief ontwikkeld waarbij het oppervlak spiegelglad wordt gehamerd met behulp van een pneumatisch gereedschap. Inmiddels bieden een aantal machineleveranciers de techniek aan in combinatie met draaien en frezen.

Bij Mercedes Benz in Sindelfingen (D) kwam men rond 2011 op het idee om verspaande oppervlakken te hameren met behulp van een robot die was uitgerust met een elektrisch aangedreven hardmetalen kogeltje. Het bleek verrassend goede resultaten op te leveren. De freesbanen worden als het ware plat gehamerd.

Inmiddels is door 3S-engineering (in ons land vertegenwoordigd door Hoffmann Group in Hengelo) een speciaal hamergereedschap ontwikkeld onder de naam Forgefix. Het gaat hierbij om een pneumatisch aangedreven gereedschapmet een lengte van 209 mm, voorzien van een Weldon opname met diameter van 20 mm. Het kogeltje oscilleert met een frequentie tussen 200 en 250 Hz, waarbij de maximale krachtinbreng 500 N bedraagt.

In een komend nummer van Metaal Magazine in een technisch artikel meer informatie over hameren. Wilt u dat niet missen, neem dan nu een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven